Sağlık Aşının faydası zararından çok

Aşının faydası zararından çok

Paylaş
Aşının faydası zararından çok

Dünya Sağlık Örgütü, Domuz Gribi'yle mücadelede tek etkili yöntemin aşı olduğunu açıkladı. Türkiye'de aşının güvenli olup olmadığıyla ilgili tartışmalar sürerken uzmanlar, “Aşının faydası zararından daha çok” diyor

SALGIN ARTACAK

Tüm dünyayı etkisi altına alan Domuz Gribi salgınında önümüzdeki birkaç ay içinde milyonlarca kişinin hastalığa yakalanması bekleniyor. Salgına karşı en etkili yöntemin aşı olduğu belirtiliyor. Ancak aşının güvenli olup olmadığı yönündeki tartışmalar gündemden düşmüyor. Domuz Gribi’nde Türkiye’deki vaka sayısı 958’e çıktı. 500 bin doz aşı da geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelmişti.

VATANDAŞ ŞÜPHELİ

Türkiye’de birçok uzman yeterli test yapılmadığı gerekçesiyle aşının zararlı olduğunu iddia etmişti. Tartışmalar alevlendikçe, vatandaşın aşıya olan şüphesi daha da arttı. Bu tartışmalar üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ önceki gün “Riskli gruptakiler aşı olmalı. Vatandaşı aşıdan soğutanlar için suç duyurusunda bulunacağım” diyerek tartışmalara son noktayı koymuştu. ‘

'GRİP AŞISIYLA AYNI’

Dünyanın birçok ülkesindeki tartışmalar üzerine Dünya Sağlık Örgütü, Domuz Gribi’nden korunmanın tek ve en etkili yönteminin aşı yaptırmak olduğunu açıkladı. Chicago Üniversitesi’nden uzman Kenneth Alexander de, aşıyla ilgili endişelerin yersiz olduğunu belirterek, “Domuz Gribi virüsüne karşı üretilen aşı, son 60 yıldır mevsimsel grip virüsüne karşı üretilen aşıyla aynı tekniklerle üretiliyor” dedi.

‘EN İYİ KORUNMA YOLU’

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden Jesse Goodman ise aşının Domuz Gribine karşı en iyi korunma yöntemi olduğunu duyurdu. Aşının uygulandığı Amerika’da da Başkan Obama, Domuz Gribi tedavisinde bürokratik engelleri ortadan kaldırmak amacıyla ülkede olağanüstü hal ilan etti. Böylece hastalığın tedavisi süreci hızlandırılarak salgınların da yavaşlatılması amaçlanıyor. ‘

YAN ETKİLERİ OLACAKTIR’

Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Dr. Gençay Gürsoy da risk grubundakilerin mutlaka aşı olması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Gençay Gürsoy, “Milyonlarca insan aşılanacak ve yan etkileri de olacaktır. Aşının yan etkileri ölümden daha kötü değildir diye düşünüyorum. Aşının faydası olası yan etkinin yaratacağı zarardan çok daha büyüktür. Bu nedenle yan etki olabileceği endişesiyle aşı yaptırmamak büyük hata olur. Çünkü aşının alternatifi hastalığa yakalanmaktır. Bunun sonuçları ise daha kötü olabilir” diye konuştu.

VELİSİ İZİN VERİRSE

Sağlık Bakanlığı bu hafta tüm okullarda Domuz Gribi aşılaması başlatacağını açıkladı. Velisinin “Aşıya izin vermiyorum” beyanında bulunduğu çocuklara okulda aşı yapılmayacak. Öte yandan salgının görüldüğü Ankara’da Domuz Gribi virüsünün yayılmasını kontrol altına almak amacıyla ilk ve orta dereceli okullar ile dershaneler 1 hafta tatil edildi. Ankara Valisi Kemal Önal, bu sürede okulların tamamının virüse karşı dezenfekte edileceğini açıkladı. İstanbul’daki tüm okullar da 29-30 Ekim’de virüse karşı dezenfekte edilecek.

NASIL YAYILIR, BELİRTİLERİ NELER?

Domuz Gribi virüsü hapşırma ve öksürme sonucu havaya karışan minik damlacıkların el ya da yüzeye temas etmesiyle mevsimsel gripte olduğu gibi kolaylıkla bulaşıyor.Bu yüzden hapşırırken ağız mutlaka mendille kapatılmalı. Eller sık sık yıkanmalı. Sağlıklı insanlara belli bir mesafede durulmalı. Ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve burun akıntısı, bazen de kusma ve ishal gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalı.

3

Haberin Devamı