Beden Sağlığı Aşırı tuz tüketimi vücudu vuruyor

Aşırı tuz tüketimi vücudu vuruyor

Paylaş
Aşırı tuz tüketimi vücudu vuruyor

Aşırı tuz tüketiminin, yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri ve kalp hastalığı gibi birçok hastalık için risk oluşturduğu belirtildi

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ülver Derici, 7 Şubat Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, gereğinden fazla tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere çok sayıda hastalığa yol açabileceğini söyledi.

Bu yılın teması olarak "Tuz sağlığınıza zarar verebilir" sloganının seçildiğini anlatan Derici, "Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek hastalığı, mide kanseri, inme, şişmanlık ve kalp hastalığı açısından ciddi bir risk faktörüdür" dedi.

Derici, Dünya Tuza Dikkat Haftası boyunca, aşırı tuz tüketiminin zararları hakkında toplumda farkındalığı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

"ERKEKLER, KADINLARDAN DAHA FAZLA TUZLU YİYOR"

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008 yılında yapılan çalışmada, bir kişinin günlük tuz tüketiminin normalde olması gerekenin üç katı (ortalama 18 gram) olarak tespit edildiğini belirten Derici, şunları kaydetti: "Çalışmada, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuzlu yediği saptanmıştır.

Zeytin, peynir, turşu, salamura ve konserve gıdalar tuz oranı yüksek ve toplumumuz tarafından yoğun tüketilen gıdalardır. Ekmeğimizdeki (ortalama 300 gramlık ekmek) tuz miktarı yaklaşık yedi gram kadar olup günde bir ekmek tüketen birey zaten alması gerekeni fazlasıyla almaktadır."

"MAKSİMUM 6 GRAM TÜKETİLMELİ"

Derici, tuz kullanım miktarının toplumsal özelliklere ve coğrafi bölgelere göre değişebildiğini de ifade ederek, "Normal sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5 gramdır (maksimum 6 gram)" dedi.

Bu miktarın üzerinde tuz tüketilmesi halinde, "kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının yükseldiğini" vurgulayan Derici, fazla tuz kullanımının astım hastalığında da şikayetleri tetiklediğini bildirdi. Derici, bu nedenle, sağlığın korunması, dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması ve olası hastalıklara karşı riski artırmamak için günlük alınan tuz miktarının azaltılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı