Beden Sağlığı Aşıyı reddeden aileler grup kurdu: Aşı yerine hacamat, Hepatit B'ye sülük

Aşıyı reddeden aileler grup kurdu: Aşı yerine hacamat, Hepatit B'ye sülük

Paylaş
Aşıyı reddeden aileler grup kurdu: Aşı yerine hacamat, Hepatit B'ye sülük

Sağlık Bakanlığı verilerine göre aşıyı reddeden ailelerin sayısı 2017 yılında 23 bini geçti. Aşıyı reddeden aileler ise sosyal medyada bir araya geliyor. Üye sayısı 45 bini aşan ve içinde doktorların da olduğu 'Aşı Tıbbi ve Hukuki Bir Zorunluluk Değildir' grubunda aileler hastalık anında çocukları doktora götürmek yerine üyelerden akıl almayı tercih ediyor

İşte 'Aşı Tıbbi ve Hukuki Bir Zorunluluk Değildir' grubunda paylaşılan o ifadeler:

AŞI YERİNE HACAMAT

Vatan gazetesinden Esra Can Sınav'ın haberine göre Nazlı E. isimli bir üye, 6 aylık bebeğine 2’nci aydan sonra hiç aşı yaptırmadığını, kustuğu için hastaneye götürdüğünde karaciğer enzimlerin yüksek olduğunu paylaşıyor. Anne tekrar doktora gideceğini söylese de hacamat için grup üyelerinden öneri istiyor. Bunun üzerine Ayşegül K. isimli bir anne, 7 günlükken bebeğine hacamat yaptırdığını ve kesinlikle denemesi gerektiğini söylüyor.


Tehlike büyüyor: Türkiye'de 23 bin aile çocuğuna aşı yaptırmadı

HEPATİT B'YE SÜLÜKLÜ TEDAVİ

Figen E. isimli bir anne, 22 aylık aşısız kızının Hepatit B'li dedesinin tıraş bıçağıyla dudağını kestiğini ve kızını hastaneye götürüp götürmemesi gerektiğini soruyor. Hastaneye gitmemesi, kesik olan bölgeye sülük konulmasını öneriyor.



Saliha İ. de aşılarını yaptırmadığı 3 aylık bebeğinin ateşlendiğini söylüyor ve tavsiye istiyor. Bir üye kendi kendine ateşin düşeceğini ve bu sırada çörek otu yağıyla masaj yapmasını tavsiye ediyor.

YORUM YAPAN DOKTORU GRUPTAN ATTILAR

Feyza S. isimli bir anne, 2 aylık bebeğinin 5-10 saniye boyunca gözünün dolduğunu ve bunun günde 10 kez tekrarladığını söylüyor. Absans epilepsi hastalığından şüphelenen anneye 'Çocuktur, uykusu gelince gözleri dalar' yorumunda bulunuyor. O sırada Gökhan Evren isimli bir doktor bu yoruma tepki gösterip epilepsi ihtimali olduğunu söyleyince gruptan atılıyor.


Aşı reddinde büyük tehlike: Kızamık salgını patlayabilir



'Tereddüt etmeyin, aşıları bağışıklığa dönüştürün'

SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Aşı yaptırmak istemeyenlerin sayısının artması ve kızamık riskinin de yükselmesi üzerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı’na başvurdu ve zorunlu aşı talebinde bulundu. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın talimatıyla aşı reddinin artışındaki nedenleri ortaya koymak ve bu gidişatı durdurmak için çalışma başlatıldı. Bakanlık önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir yol haritası belirleyecek.

Uzmanlar, Avrupa’da bir salgın olduğunu ve bunun Türkiye'ye doğru yaklaştığını belirterek çocuklara mutlaka aşı yaptırılması konusunda uyarıyor.


Haberin Devamı