Magazin 'Aşk-ı Memnu bizi bozuyormuş

'Aşk-ı Memnu bizi bozuyormuş

Paylaş
'Aşk-ı Memnu bizi bozuyormuş

'Aşk-ı Memnu' Türk toplumunun bilinç dışı fantezilerini yansıttığı tartışılıyor

Kanald'nin izlenme rekorları kıran dizisi Aşk-ı Memnu, Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından psikolojik açıdan incelendi. CİSED Adana Şube Başkanı Dr. Taner Canatar, inceleme sonuçlarını açıklarken, “Aşk-ı Memnu’da yaşanan aşk, ödipal (fallik, utanma duygusu olmayan) bir aşktır. Dizide yaşananlar Türk toplumunun bilinç dışı fantezilerini aktüalize ediyor” dedi.

Haberin Devamı

3- 5 yaş arasındaki çocukların Freud’a göre ödipal dönem geçirdiklerini ve cinsel kimliğin temellerinin atıldığı bu evrede, çocukların anne ve babalarına aşık olduğunu anlatan Dr. Canatar, bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılmaması durumunda ilerleyen yaşlarda çeşitli sorunlar yaratabileceğini söyledi. Dr. Canatar, Aşk-ı Memnu dizisinde yaşanan aşk hikayelerinin birçok kişinin ödipal dönemden bilinçaltına yerleştirdiği konular olduğunu belirtti. Dr. Canatar şunları kaydetti:

“Bu evrede erkek çocuk bilinç dışı olarak anneye sahip olma ve babayı öldürme fantezileri kurarken, babayla rekabete girer ve onu kıskanır. Fakat baba tarafından hadım edilme korkusu nedeniyle bu rekabet zamanla babayla özdeşime döner. Kız çocuk için de babası vazgeçilmezdir. Erkek çocuğun babaya beslediği duyguları kız çocuk da anneye besler. Yani Aşk-ı Memnu’da yaşanan aşk, ödipal bir aşktır. Aşk-ı Memnu dizisinde, Behlül baba gibi gördüğü amca ile bilinç dışı olarak rekabet edebilmek amacı ile onun karısı ile aşk yaşarken, bir yandan da yakalanma ve amca tarafından cezalandırılma korkusu yaşıyor olabilir. Yine Bihter de babasını kaybetmiş ve bundan anneyi sorumlu tutuyor, anneyi cezalandırmak istiyor ve bunun için annenin hoşlandığı babası yaşındaki Adnan Bey'le evlenmiş olabilir. Ayrıca Adnan Bey de kızı yaşındaki bir kadınla evlenerek ters ödipal yaşıyor olabilir.”

Haberin Devamı

Kübra POLAT- DHA