Gündem 'Asker silah bırakıp teslim olmaz'

'Asker silah bırakıp teslim olmaz'

Paylaş
'Asker silah bırakıp teslim olmaz'

Dağlıca saldırısında teslim olarak PKK tarafından alıkonulan 8 askerle ilgili gerekçeli karar açıklandı

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde 3 yıl önce 12 askerin şehit olduğu terörist saldırı sırasında PKK'lı teröristlerin elinde bir süre tutulan ve tutuksuz yargılandıkları mahkemede çeşitli cezalara çarptırılan 8 asker ile ilgili gerekçeli karar açıklandı. “Asker silah bırakıp teslim olmaz” denilen mahkeme kararında, “Yakın tarihimizde daha olumsuz şartlara rağmen atalarımızın hayatlarını feda ederek vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir” denilirken, askerlerin ‘şahsi tehlike' korkusunu yenerek mücadelelerine devam etmeleri, silah bırakarak teslim olmamaları gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

30 SAYFALIK KARAR METNİ

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, 26 gün önce karara bağlanan 8 askerin sanık olarak yargılandığı ‘Dağlıca davası'na ilişkin 30 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Kararda er Ramazan Yüce'nin, ‘Görevi İhmal', ‘Askeri itaatsizliğe teşvik etmek', suçlarından 2.5 yıl ceza aldığı hatırlatıldı. Sanık er Yüce'nin ‘Yurt dışına firar’ suçundan beraatine, ‘Suç ve suçluyu övmek' ile ‘Zincerleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propogandasını yapmak' suçlarından görevsizlik kararı verildiği belirtildi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahmekesi tanık ve sanık askerlerin ifadelerine dayanarak hazırladığı gerekçeli kararda, vatani görevlerini yapan askerlerin silah bırakıp teslim olmalarının kabul edilemeyeceğini vurgularken şöyle denildi:

Haberin Devamı

İNSANİYET BAHANESİYLE VATAN SAVUNULAMAZ

“Şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun, açıklanan mevzuat hükümleri uyarınca sanıkların (askerlerin) şahsi tehlike korkusunun yenerek mücadelelerine devam etmeleri, silahlarını bırakarak teslim olmamaları gerektiği açıktır. Yakın tarihimizde daha da olumsuz şartlara rağmen atalarımızın hayatlarını feda ederek vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir. Aksi takdirde yani bu tür insani duyguları bahane edilerek olaya yaklaşılması durumunda, askerlik mesleği ve dolayısıyla vatan savunmasını yapılmayacağı bir gerçektir. Nitekim olay esnasında da yaşanan olumsuz şartlara rağmen üs bölgesinde görevli olan diğer personel, 12 personel şehit olmasına, 17 personel yaralanmasına rağmen canları pahasına çatışmaya devam etmiş, silahlarını bırakıp teslim olmamıştır.”

Mahkemenin gerekçeli kararında, aniden başlayan terörist saldırısı sırasında askerlerin çoğunun hazırlıksız olduğu, irtibat kopukluğu ve sevk idarede görülen olumsuzluklar nedeniyle etkin bir mücadele yapamadıkları anlatıldı. “Olayın gece saatlerinde ve özellikle yoğun sis sebiyle görüşün olmadığı bir sırada yaşandığı anlaşılmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

MAHKEMENİN KARARI

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahmekesi'nde 25 Aralık 2009'da görülen ve 2 saat süren duruşmada er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer 7 sanık için de ‘görevi ihmal’ suçlarından verilen cezalarda ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar verildi. 1 yıl 3 ay ile 1 yıl 8 ay arasında değişen sürelerde ceza alan askerlerin, 5 yıl içersinde suç işlememeleri gerekiyor.

HAİN SALDIRI NASIL OLMUŞTU?

Hakkarinin Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Taburu'na, 21 Ekim 2007 gecesi PKK'lı teröristler tarafından baskın düzenlenirken, 12 asker şehit olmuş, 17 asker yaralanmış, 8'i kaçırılmıştı. Kuzey Irak'a kaçırılan askerler, BDP'ye geçen kapatılan DTP'li milletvekilleri aracılığıyla Türkiye'ye teslim edildikten sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandı.

8 asker, ‘Suçun vasıf ve mahiyetinin askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması’, ‘Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delillerin bulunması’ ve ‘İzinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek’ gerekçesiyle tutuklandı. Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul adlı askerler hakkında askeri savcı iddianame hazırladı. İddianamede Er Ramazan Yüce için ağırlaştırılmış ömür boyu diğer sanık askerler için 3- 7 yıl hapis cezası istendi. Sanık askerler 1 Şubat 2008'de yapılan ilk duruşmada da tahliye edildi. Dava süreci içinde sanık askerlerin terhisleri verildi, uzman çavuş da istifa etti.

Gülay ÖZEK/VAN, (DHA)

Haberin Devamı