Ekonomi Askerden dönen memura promosyon müjdesi

Askerden dönen memura promosyon müjdesi

Paylaş
Askerden dönen memura promosyon müjdesi

Gaziantep 2'nci İdare Mahkemesi, askerden dönen memurun banka promosyonu talebini yerinde buldu

İşlemin iptali davası açtı

Haberin Devamı

Gaziantep 2’nci İdare Mahkemesi, askerden dönen memurun banka promosyonu talebini yerinde buldu. Türk Sağlık-Sen, Gaziantep’te sağlık ocağında memur olan Ali Arpacı’nın, banka promosyonlarından payına düşen kısmının ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun cevap verilmeyerek dolaylı olarak reddedilmesine yönelik işlemin iptali için dava açtı.

Dava dilekçesinde maaş ödemesi dolayısıyla sağlanan banka promosyonunda Ali Arpacı’nın maaşının da etkisinin olduğu ve promosyon ödemesini hak ettiği vurgulandı.

Faiziyle ödenmesini istedi

Dilekçede, davaya konu olan işlemin iptali, Ali Arpacı’nın payına düşen bedelin yasal faiziyle ödenmesi talep edildi. Konuyu değerlendiren Gaziantep 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararında, davacı memurun, 24 Temmuz 2008’de askerlik görevini ifa etmek üzere görevinden ayrıldığı, askerliğini bitirdikten sonra 27 Mayıs 2009’da görevine yeniden başladığı belirtildi. Kararda 5 Aralık 2009’da personele promosyon bedeli olarak belli bir meblağ ödenmesine karşılık davacıya ödeme yapılmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Banka gelir elde ediyor

Kararda, kamu görevlilerinin aylık ve özlük haklarının bankalar aracılığıyla ödenmesi nedeniyle, bankaların bu paraların belli bir süre sorumluluğunda kalmasından ve çalışanların bankalardan kredi kullanmasından dolayı bir gelir elde ettiği, bunun karşılığında kurumlara bir miktar mali imkan sunabildiği ifade edildi.

Kararda “Bağış adı altında kurumlara ödenen ücret, kamu görevlilerinin maaşlarının o banka aracılığıyla ödenmesi neticesinde doğan ve personele ait olan paralardır” vurgusu yapıldı.

Yasal faiziyle ödenecek

Promosyon ücretinin, personelin aylık ve ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesinin karşılığı olduğu, işlemlerde eşit davranılması gerektiği belirtilen kararda şöyle denildi: “Bu bağlamda, promosyonlarda payı bulunan davacının promosyondan faylandırılması gerekir.” Bu gerekçelerle mahkeme, davacının payına düşen promosyon bedelinin başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle ödenmesine karar verdi.

Emsal olarak algılanmalı

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararın emsal olarak algılanması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Askerden dönen, doğum iznini bitirip gelen memurlara promosyon ödenmemesine yönelik işlemler sona ermeli. Vatani görevini yapan memurun mağdur edilmesini ortadan kaldırdığımız bu dava ile promosyonlarla ilgili önemli bir sorun çözüme kavuşmuş oldu. Mahkeme, emsal olabilecek bir karara imza attı.”

Haberin Devamı