Siyaset Askere mutabakat mesajı!
Paylaş
Askere mutabakat mesajı!

YAŞ'ın önerdiği Kara Kuvvetleri Komutanı'nı veto eden Erdoğan, Genelkurmay'dan yeni isim istedi

Iğsız’ı istememişti

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), hükümet aleyhine propaganda için internet siteleri kurdurduğu iddiasıyla ifadeye çağrılan ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı hazırlattığı öne sürülen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önermişti. Ancak Başbakan Erdoğan, Iğsız’ı veto etmişti. Bu veto nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Genelkurmay Başkanlığı’na atama yapılamamıştı.

Trende ‘hızlı’ mesaj

Hükümetin, Hasan Iğsız’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını istediği Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık da önceki gün emekliliğini istemişti. Hükümet ile asker arasındaki Kara Kuvvetleri Komutanı krizi, Genelkurmay Başkanı atamasını etkileyecek boyuta ulaştı. YAŞ’ın toplandığı 1 Ağustos’tan beri sessizliğini koruyan Başbakan Erdoğan dün partisinin Eskişehir’deki mitingine gittiği hızlı trende, askerle yaşadıkları kriz konusunda ilk kez konuştu.

Haberin Devamı

‘Yetki bende’ vurgusu

Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı krizinin aşılamamasının Genelkurmay Başkanlığı atamasını da etkileyeceğini gösteren ifadeler kullandı. Erdoğan, “Genelkurmay Başkanı yasalarımıza göre kuvvet komutanlarından birisi olabilir ve Bakanlar Kurulu kararıyla atanır. Görüşmelerimiz sürüyor. İsimde mutabakat sağlanırsa kararnameyi çıkarırız” dedi. Erdoğan böylece hava ve deniz kuvvetleri komutanlarını da Genelkurmay Başkanlığı için alternatif olarak işaret etti.

Gül de görüştü

Erdoğan’ın sözleri, Genelkurmay Başkanı olmasına itirazının bulunmadığı Işık Koşaner’e “Çözüm için ağırlığını koy. Yoksa Genelkurmay Başkanı olamazsın” mesajı olarak algılandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de önceki gün Çankaya Köşkü’ne çağırıp görüştüğü Işık Koşaner’den çözüm için bastırmasını istemişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için önerilen ismi onaylamadığını belirten Erdoğan, “Farklı bir ismi Genelkurmay Başkanımız teklif edebilir, ona göre adımımızı atarız” dedi.

Başbuğ’a uzatma yok

Başbakan Erdoğan, şu sözlerle krizin ay sonuna kadar sürmesine hazırlıklı olduğunu gösterdi: “Ay sonuna kadar da atabileceğimiz adım söz konusu. Herhangi bir sıkıntı yok. Silahlı Kuvvetler zaten kurum olarak oturmuş bir kurumumuz. Ve bu kurum çalışmasını aynı şekilde devam ettirir.” Erdoğan Atila Işık’la ilgili soruya da “Emeklilik talebinin anında işleme konulması söz konusu değil. Bu talepleri ay sonuna kadar devam edebilir. Milli Savunma Bakanımızın imzaladığı anda emeklilik işlemi başlamış olur” yanıtını verdi. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un görev süresinin uzatılma ihtimaliyle ilgili olarak ise “Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı