Pazar Postası Aşkı bulduran kitap
Paylaş
Aşkı bulduran kitap

Bu ara herkes Demet Cengiz’in ‘tılsımlı’ kitabı ‘Aşk Seni Bulur’u okuyor. Aşkı, kadını ve özellikle de erkeği kitabın yazarına sordum. İlginç cevaplar aldım

Dilara DOĞAN / dilara.dogan@posta.com.tr

Aşk Seni Bulur, yaza damgasını vuran kitap oldu. Neydi insanları çeken?

Bu kitap otobiyografik bir kesit, bir anlatı… Aşk, ayrılık, yaşam ve anlam olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Büyük aşkımı da büyük ayrılığımı da açıklıkla yazdım. Sanırım insanları yakalayan samimiyet oldu. Okuyanlar yakın hissedip benimle dertleşti. Bir de kitabın tılsımı var. Okuyanlar aşkı buluyor. Ön okumasını yapan üç kişi aşkı bulmuştu. Kitap çıktı her gün kitabı okuyup aşkı bulan insanlar bana yazmaya başladı. Gerçekten varmış demek ki. İnanırsan da olur!

ERKEKLER PROBLEM

Okurlar neler söylüyor?


O kadar farklı profilden insanlar yazdı ki şaşırdım. Ünlüler, ünsüzler, iş kadınları, türbanlılar, kırsalda yaşayanlar, öğrenciler, manikürcüler… Herkes ortak bir nokta bulmuş. Yaşam biçimlerimiz farklı olsa da geniş bir ortak payda var. Bu kadınların erkeklerle problemi var. Ya da şöyle söyleyeyim: Bu ülkede erkekler problem! Ben içimi döktüğüm için okurlar da bana döktü. Erkek okurlar da var ve az da olsa onlar da içini döktü.

AŞK ARANMAZ

Aşkı bulmak mümkün mü?


Aşk dediğimde insanların çoğu ilişki anlıyor. İlişki bulmanız mümkündür ama aşkı bulamazsınız. Aşk hayatın ana konularından biri. İnsanlık var olduğu andan itibaren bizimle olan bir konu. Bugüne kadar 5 kıta, 100’den fazla ülke gezdim, kutsal kabul edilen yerlere gittim ve gördüm ki insanların en çok dilediği şey aşk. Aşk çok arzulanan, çok dilenen bir şey ve sanırım herkes onu arıyor. Ancak aranınca bulunmuyor işte. Aşk gelip sizi buluyor. Aşk size istediğinizi de vermez. Ne verecekse ona razı geleceksiniz. En büyük öğretisi teslimiyet zaten.

HİKAYE DEVAM EDİYOR

Kitabın sonu gizemli…


Alışılmış manada bir son yok. Bilerek gizem yaptığımı, merak uyandırmaya çalıştığımı düşündüler ama öyle değil. Kitap yayına giderken, benim yaşamım o aşamadaydı. Fakat okurlar o kadar çok sordu ki… Ben şu anda devamını yazıyorum. İnanın ne yazdığımı da bilmiyorum. Hayatın getirdiklerini yazacağım.

ERKEKLER KADIN OBURU

Son günlerde gündeme gelen aldatmalar ve ‘kocamadokunma’ etiketi için neler söyleyeceksiniz?


Kişilerin özelinde söylemiyorum ama genel olarak bu topraklarda ‘kadın oburu’ erkek problemi var. Kadınlar, bu erkeklere laf edeceğine, hemcinslerine kızıp erkeği aklıyor. Aldatılan kadın da, ikinci kadın da ‘erkek mağduru’ ancak ikisi de erkeğe tek kelime laf etmiyor. Çünkü ikisi de erkeği affetmek istiyor. Bu yüzden suçu diğer kadına yıkıyor. “Kocama dokunma” etiketi bir yandan da erkeği güçsüz, iradesiz ve salak yerine koyuyor. Erkekler sadık ve terbiyeli olmayı öğrensin. Erkekler suçlu derken, kadınların hatasını söylemek durumundayım. Birinci kadınlara söylüyorum: Aldatılıyorsunuz çünkü hep affettiniz. İkinci kadınlara söylüyorum: Karısını, sevilisini terk edip sizinle olmadı çünkü siz buna en baştan razı geldiniz. Kitabınızı okuyup aşk acısını atlatanlar da oluyormuş. Ayrıldıktan sonra iyi hissetmek için reçete var. Bu yöntemler işe yarıyor biliyorum çünkü kendim tecrübe ettim. Ancak, aşkın acısı yoktur ayrılığın acısı vardır.

BİR KUŞ VAR ORMANDA

Kitabı “Sana…” diyerek kime ithaf ettiniz?

Sana! Kim eline alıp okumaya başlıyorsa kitabımı ona adıyorum. Çünkü o okurla, okuduğu satırlarda inanılmaz yakınlaşıyoruz. Bu kadar kendimi açmışsam ona güvenmişimdir. Bu yüzden kitabım ona yazılmıştır.

Kitabın sonu gizemli dedik. Birkaç kez bitirmişsiniz kitabı neden?

Sürekli seyahat eden bir kadın var. Dünyayı gezerken içsel yolculukları da başlıyor. Bir yandan mantralarla şifa bulup dünyayla kurduğu bağı güçlendirirken kuş olup uçuyor. Bildiğimiz anlamda bir sonu yok bu kitabın. Ben olayların ortasında, gelişme bölümünde yazdığım için sonunu bilemedim. Son sandığım gelişmeler oldu ama son olmadı. Böyle böyle tam 9 kez bitirdim bu kitabı ben. Dokuz sayısı benim için çok anlamlı.

Size de sık sık soruyorlar. Kitabın sonundaki kuş nedir, kimdir? Sürekli bir kuş teması var kitapta, kapakta ve hatta sizin üzerinizde…

Bunu açıklamam zor. Bazen hayatınızda mucizevi şeyler olabilir. Açıklanamaz bazı olaylar, imgeler, ışıklar, sesler… Kuş benim karşılaştığım bir ruh… Ruhumun hatırladığı bir ruh… Bu açıklanamaz bir şey. Ona da açıklayamadım zaten. Bir ruhun başka bir ruhu uyandırma çabası olabilir mi? Herkes deli olduğunuzu düşünür. Mucize gerçekleşirken onu göremeyen birine mucizeyi görünür kılamazsınız. Bunu da öğrendim. Kabullendim. Kuşlar benim için çok anlamlıdır. Her sabah onları dinlerim. Sırtımda kuş dövmeleri taşıyorum. Söylediğim gibi Peru’da kutsal kuş inisiyasyonu aldım ve sonunda kuş olup uçtum. “Kuş ölür sen uçuşu hatırla” demiş Füruğ Ferruhzad. Uçuşu hatırlamaya çalışıyorum.



ERKEKSİZ DE OLUR

Erkek karşıtı bir kitap mı Aşk Seni Bulur?


Dünyanın en uzun yaşamış kadınlarından biri uzun yaşamının sırrını erkeklerden uzak durmak olarak açıklıyor. Bir de yulaf yemiş bol bol. Erkek karşıtı değil kesinlikle ama matrak bir kitap. Hem kadınların 35 yaş sonrası durumunu ortaya koyuyor hem de erkeklerin zavallı haline dikkat çekiyor. Kitabı ağlayarak okuyanlar da var gülerek okuyanlar da. Kadın veya erkek fark etmez yalnız da çok keyifli vakit geçirebilir insan. Hayatınızda bir erkek olması şart değil. Yani aşk ve ilişki güzel de buna mecbur hissetmemeli insan. Ama gel gör ki toplumun çiftleşmeniz yönünde beklentilerini de karşılamanız gerekiyor. Müthiş bir toplu Dünyanın en yaygın çetesi ki bence terör örgütü kapsamına alınmalı ÇDHŞBS (Çenesi Düşükler Her Şeye Burunu Sokanlar), dilinden geleni ardına koymuyor zaten.

HANGİ ADAMLARLA OLMAZ

Hangi adamlarla olmazı da yazmışsınız.


Büyük bir kadınlar kurulu var. Gidip gidip danışıyorum. Onlarla yaptığım sohbetlerden ve izlenimlerimden ‘Hangi adamlarla olmaz’ı derledim. Mesela çok selfie çeken adamla olmaz! WhatsApp’ta last seen’i kapalı adamla olmaz! Analarının paşa oğullarıyla olmaz! Kendine aşık adamla olmaz. Zaten o kendini sevmekten seni sevmeye fırsat bulamaz. Böyle kendini çok sevenler başkalarına onları sevecek yer de bırakmıyor.

YATAKTA İYİ PERFORMANS GÖSTEREMEYEN ADAMLAR ​

Hangi adamlar yatakta iyi performans gösteremez?


Yine kadınlar kurulundan derlediğim bilgilere dayanarak bunun da listesini yaptım. Örneğin aşırı titiz adamdan yatakta iyi performans beklemeyin. Çok konuşan adamdan iyi performans beklemeyin! Çok yemek yiyen, iştahsız, içkiyi ağzıyla içemeyen adamdan iyi performans beklemeyin! Kadın tecrübelerini derledim ki hepimize yol göstersin.

Haberin Devamı