Gündem 'Aslında robot resme benziyor'

'Aslında robot resme benziyor'

Paylaş
'Aslında robot resme benziyor'

Uzman yorumu: İzmir'deki seri cinayet zanlısının bilerek yanlış çizildiği açıklanan robot resmi, zanlıya benziyor

Adli Tıp Profesörü Sevil Atasoy, İzmir’de 3 günde işlenen 3 cinayetin zanlısı olarak Bodrum'da yakalanan kişinin robot resminin, aslında zanlıya çok benzediği yorumunu yaptı. Emniyet, zanlı H.A'nın robot resminin, kendisine bir 'tuzak' olarak, bilinçli bir şekilde yanlış çizilip basına dağıtıldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Adli Tıp Profesörü olan, aynı zamanda da adli olayları bir yazar üslubu ile kaleme alan Sevil Atasoy NTVMSNBC'nin, "İzmir olayında polisin bilerek yanlış robot resim vermesi doğru mu?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

'YANLIŞ RESİM VERİLDİĞİ KANAATİNDE DEĞİLİM'

"Esasen robot resim, aranan kişiye çok benziyor. Ben, yanlış resim verildiği kanaatinde değilim. Robot resim oluşturulmasında kullanılan yazılımın yabancı kaynaklı olması ya da görgü tanıklarının yanlış hatırlamaları yüzünden özellikle çene yapısında aslından farklılık gözlenmesi dışında, oldukça benzediği görüşündeyim."

'KASTEN YANLIŞ ÇİZİLDİĞİNE PEK İHTİMAL VERMİYORUM'

Atasoy, "Ancak yetkililer, açıklamalarında robot resmi yanlış verdiklerini ve kendilerinin değiştirdiğini kabul ettiler. Bu açıklama doğru değil mi o zaman?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

"Robot resimler, görgü tanıklarının ifadelerine, kapalı devre televiyon kayıt görüntülerine, tanınmaz haldeki bir cesedin yüzüne, bulunan bir kafatsına, kimi zaman aranan kişinin geçmişte kalmış bir fotoğrafına dayanarak çizilir. Bu nedenle her zaman aslına tam olarak uyamaz. Bu örnekte de kısmen benzeyen bir robot resim var. Kasten yanlış çizildiğine pek ihtimal vermiyorum. Öte yandan, robot resim medyaya verilmeden daha önce zanlının kimliğinin belirlendiğini, dolayısıyla ona ulaşmada pek önem taşımadığı kanaatindeyim."

SEVİL ATASOY KİMDİR?

Alman Lisesi ve İ.Ü. Kimya Fakültesi mezunu olan Atasoy, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra 1980-1993 yılları arasında Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi Başkanlığı’nı, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nün 1988-2005 yılları arasında müdürlüğünü yürüttü. Konuyla ilgili Türkiye’nin ve dünya’nın en etkili isimlerinden biri.

(NTVMSNBC)