Dr. Ender Saraç Aslında şişmanlatmaz
HABERİ PAYLAŞ

Aslında şişmanlatmaz

Haberin Devamı

Sevgili okurlar, havalar ısınmaya başladı. Bedenin yaza hızlı uyum sağlaması için özellikle terlemenin ve ter atmanın önemini vurgulamak isterim.

Spor yapmaktan kaçınanlar ya da hemen çok kısa sürede spordan bıkanlar için pratik bir öneri: Sabah ve akşam iyice terleyecek kadar ip atlayın. Yine sabah ve akşam bu egzersizi yapmadan yarım saat önce içinde L Carnitin olan bir bitkisel destek alın.

Çünkü L Carnitin, egzersizden 30 ila 45 dakika önce alındığında aynı egzersizle daha çok kalori tüketmenize yardım eder.

MİKTARI ÇOK ÖNEMLİ
Eğer makarnayı fazla haşlamazsanız çok hamurlaşmaz ve midenize oturmaz. Makarnayı haşlarken içersine bir parça zeytinyağı koymak yapışmasına engel olur. Makarnayı sudan çıkartmadan önce ya da başlagıçta bir tatlı kaşığına yakın tuz atarsanız tadı ve kıvamı daha iyi olur.

Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyla yıkamak aslında yanlış bir uygulama. Çünkü makarna sonuçta irmik yani buğdaydan yapılan bir yiyecektir ve içerisinde değerli B vitaminleri içerir. B vitamini ise suda eriyen bir vitamindir ve siz makarnayı ne kadar çok suda ve ne kadar uzun süre kaynatırsanız ve ne kadar çok yıkarsanız bu vitaminler de o kadar çok kaybedilmiş olur.

En uygunu diri bir şekilde haşlanmış makarnayı hemen süzgece dökmek ve orada 1-2 dakika kendiliğinden iyice süzülmesine izin verdikten sonra tekrar pişirildiği kaba alıp çok az miktarda sızma zeytinyağı ve tahta kaşıkla birkaç kere döndürüp taze sebzelerin yanına servis yapmaktır.

Mantarlı, peynirli ya da ıspanaklı yapın

Kepekli makarna normal makarnaya göre fazla lif içerdiğinden biraz gaz yapabilir. Bu nedenle sebzelerin üzerine kimyon ve zencefil serpmek akıllıca olabilir.

Bu yemeğin üzerine de 15-20 dakika sonra 1 fincan hazmettirici rezeneli, anasonlu, yeşil çaylı çaylar içmek yararlı olabilir. Aslında makarna sanıldığı kadar korkulacak ve şişmanlatan bir yiyecek değildir. Aksine gayet besleyici bir gıdadır. Önemli olan çok sık tüketmemek ve yediğiniz miktara dikkat etmektir.

Makarnada şişmanlatan daha çok içine konulan yağlar, ağır soslar, kıymalar, yağlı peynirler gibi ek katkılardır. Az sıvı yağ ile yapılan yağsız peynirler, mantar ve ızgara sebze gibi katkılarla beraber yenen makarnalardan fazla korkmanıza gerek yok. Makarna diyetlerdeki vazgeçilmezlerden biridir.

Son yıllarda rengi koyu olan entegral, tam buğday unundan yapılan esmer makarnalar da (kepekli değil) tam usulüne uygun pişirilirse ve diri diri yenirse lezzetli oluyor, kabızlık yapmıyor, vitamin oranı yüksek kalıyor. Dolayısıyla öncelikle tam buğday unundan yapılan makarnaları öneriyorum.

LACİVERT TABAK İŞTAH AZALTIYOR
Beş duyumuzun iştah üzerine etkileri var. İştah merkemizi uyaran bir koku, iştahı artırarak daha çok yemek yemeyi sağladığı gibi hatta dokunma duyusunu bile etkileyebilir. Bazı kişilerin şeftalinin tüylerini elleyince irkildiklerini ve iştahlarının kapandığını biliriz. Renkler de iştah üzerinde etkili.

Kırmızı ve turuncu renkler iştahı açarken, koyu lacivert iştahı baskılayıcı özellik gösterir. Sofrada önce görsel açıdan doymak önemlidir. Halk arasında söylenen ‘Önce gözün doysun’ sözü çok anlamlıdır. İlk önce görsel uyaranları doğru ayarlamamız gerekir. Bu nedenle, bugünden itibaren diyet yapanların sofraya koyu lacivert ve kahvaltı tabağı ebatında tabaklarla oturmasını öneriyorum.

Daha küçük bir tabakla yemek yiyince koyduğunuz porsiyonlar tabağı daha dolu gösterecektir. Eğer büyük bir tabakta yemek yiyiyorsanız o zaman da size önerim; yemeğin çevresini bolca yeşillik ile süslemeniz.

Bu arada ortamda sakinleştirici bir hafif müzik de çalıyorsa sinir sisteminin sakinleşeceğini, iştahın ve sindirimin daha dengeli olacağını vurgulamak isterim.

Karnınızı 1000 kez içeri çekin
Eğer hiç egzersiz yapamıyor veya yapmıyorsanız, günde en az 1000 kez karnınızı içe çekin. Karın kaslarını çalıştırıp karın yağlarını uyarmak için özellikle karın kaslarınızı sık sık çalıştırın.

Günde 1000 kez karın kaslarınızı içe çekip bırakmak, karın kaslarınızı güçlendirmeye başlayacak ve karnınızın toparlanmasına yardımcı olacaktır. İlk birkaç gün karnınız acıyacak ama zamanla kaslarınız güçlendikçe bu ağrı yerini daha güçlü ve düz bir karına bırakacak.
İlk günler zorlananlar daha düşük sayıyla başlayıp zamanla artırabilir. Gün içerisinde her ne hareketi yaparsanız yapın, ayrıca karın kaslarınızı çalıştırmayı da unutmayın.

ARA ÖĞÜNLER İÇİN EN İYİ ATIŞTIRMALIKLAR
1 avuç erik
Kuru kayısı (3-4 adet)
Diyet bisküvi (2-3 adet)
Yeşil elma (1 adet)
Kivi (1 adet)

Ayva (1 adet)
Salatalık (kabuklu)
Ceviz, tuzsuz fındık, badem

BUZLU KAHVE KEYFİ
Kahve soğuk da içilir. Nasıl ki buzlu çaylar varsa, kahveyi de soğuk olarak içebiliriz. Bir ara, biraz daha mesafeli durduğumuz kahvenin yapılan son araştırmalarda sağlık için yararlı etkileri ortaya çıkınca, bizler abartmadan, kahveyi sağlıklı yaşam programları ve diyetlere daha rahat koyar olduk.

Havalar yeniden ısındı. Daha önce sağlıklı buzlu çay tarifleri vermiştim. Bugün de size sağlıklı soğuk kahve tarifi vereceğim. Ege Adaları ve Akdeniz’deki komşularımızda hatta kahve içiminin sevildiği pek çok yerde havalar ısınınca soğuk kahve içmek yaygındır.

Soğuk kahveyi piyasada satılan hazır suda eriyen kahveler, biraz diyet süt, az miktarda esmer şeker, temiz su ve bol buz ile kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bu arada piyasaya yeni çıkacak anti oksidanlı ve daha sağlıklı yeni kahve türlerini de kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

1 bardak soğuk su
1-2 kaşık kahve
3-4 çorba kaşığı yağsız süt
1 tatlı kaşığından daha az esmer şeker

HAZIRLANIŞI

Malzemeleri blendırdan geçirin. İçine karışımı biraz soğutacak kadar buz parçaları koyun ve ara öğünlerde hem serinletici hem de süt ihtiyacını karşılayıcı bir serinletici içecek olarak içebilirsiniz.

HER GÜN 1 TATLI KAŞIĞI KETEN TOHUMU
Keten, 50-60 santim yükseklikte 1 yıllık ince gövdeli bir bitkidir. Ketenin kullanılan kısmı, olgun tohumları ve bu tohumundan elde edilen yağlarıdır. Ülkemizde keten grubu açısından çok zengindir.

İçinde sabit yağlar ve yüksek oranda protein bulunur. Tohum kabuğunda suyu emerek şişen bir madde vardır. Bu nedenle keten tohumu, müshil etkisi gösterebilir. Ağız yoluyla kullanıldığında kabızlıkta, sindirim sistemi tahrişlerinde, gastritin kısa süreli tedavisinde yardımcı olarak mukoza tahrişlerinde kronik öksürük ve bronşitte kullanılır.

Yağı ise cilt iltihaplarında yararlıdır. Keten tohumu aynı zamanda öksürüklerde de solunum sistemini yatıştırıcı bir etki gösterir. Kısmen de balgam söktürücü etkisi vardır. Keten tohumunun Omega 3 yağı ve B 12 vitamini içermesi de beyin sağlığı unutkanlık ve hafıza kaybına karşı yararlıdır.

NOT: Keten tohumu, ışığa ve ısıya karşı hassastır. Bu yüzden 50-100 gram gibi küçük ölçülerde alın. Un gibi değil iri granüller halinde kabaca öğütün.
Güneş ışığı görmemesi için saklama kabı folyoya sarabilir ya da ışık geçirmeyen bir kap kullanabilirsiniz. Nem almaması için de ağzını sıkaca kapayın.

Arzu edenler buzdolabında saklayabilir. Diyetlerde görülen kabızlığın azalması için keten tohumunu her gün 1-1.5 tatlı kaşığı kadar sabahları tüketmenizi öneririm. İçinde çok az miktarda östrojen içerdiğinden meme kanseri tedavisi görenlerin kullanmasını önermem.

GÜNÜN MÖNÜSÜ
SABAH

4 kaşık tam buğday gevreği
1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu
1 bardak ılık light süt.

ARA

1 avuç yeşil erik.

ÖĞLEN


4 kaşık bulgur pilavı
Bol yeşil salata
4 kaşık nohut.

ARA

1 yeşil elma.
4 ceviz içi
3 kuru kayısı.

AKŞAM

1 adet ızgara, derisiz orta boy levrek veya benzeri taze beyaz etli balık
Bol taze soğanlı yeşil salata.

GECE

1 adet fırında tarçınlı armut veya elma üzerine çok az bal ve fındık.

6

Sıradaki haber yükleniyor...
holder