Asmalımescit'te tapas keyfi

Cumartesi, 12 Haziran 2010 - 05:00

Asmalımescit'te tapas keyfi

Asmalımescit, meyhaneleriyle olduğu kadar farklı tatları bulabileceğiniz restoranlarıyla da ünlü... Yeni açılan tapas bar Ondokuz, İspanyol lezzetlerini tatmak isteyenleri Asmalımescit’e bekliyor...

Eylem Keskin
eylem.keskin@posta.com.tr

Ünlü flamenko dansı, futbolu, yeme içme kültürü derken İspanyollar’ın meşhur tapasları da hayatımıza girdi. Tüm dünyada yükselen trend haline gelen tapas ve sangria kültürü İstanbullular’la da buluştu. İsmini bulunduğu konumdan -Asmalımescit 19 numarada yer alıyor- alan Ondokuz, öğlenleri yemek yemek, geceleri de eğlence hayatına İspanyol tatlarıyla giriş yapmak isteyenleri ağırlıyor. Aslında İstanbul’da mönüsünde tapas veya sangria olan C M Y B C M Y B 12 Haziran 2010 17 pek çok restoran var ama tapas restoranı yoktu. Bu anlamda Ondokuz bir ilki gerçekleştirerek İstanbul’un ilk tapas restoranı olmayı başardı. Tapas aslında Türkler’e yakın bir yemek kültürü. Tapaslar tıpkı bizim meze kültürümüzdeki gibi ortaya paylaşmalık olarak geliyor. Eskiden Meksika’da sıcaklarda içkilerin içine sinek ya da börtü böcek girmesin diye bardakların üstü dilim dilim salam, peynir ya da ekmekle kapatılırmış. Bunlar zamanla görevlerinden sıyrılarak içki mezesi haline gelmiş ve tapas adını almış. Şimdilerde içkiyle birlikte hafif atıştırmalıklar olarak servis ediliyor. Tıpkı bizde rakı keyfine eşlik eden Ege mezeleri gibi.

80 kişiyi ağırlayabiliyor

Daha önce pek çok ünlü restoranda işletmecilik ve DJ’lik yapan Kaan Özcan İstanbul’daki İspanyol lezzetleri eksiğini fark etmiş. Asmalımescit’te boş bir dükkan bulunca da hemen kolları sıvayarak Ondokuz’u açmış. “Kendim de İspanyol mutfağını çok severim. İnsanların bu konuda bir eksiklik hissettiğini görüyordum, ben de fırsatını bulur bulmaz Ondokuz’u açtım. Akşamları zaten Asmalımescit’e insanlar eğlenmeye ve yemek yemeye geliyor. Ondokuz’da da hem karınlarını doyuruyorlar hem de eğleniyorlar” diyor Kaan Bey. Ondokuz’un gördüğü ilgiden son derece memnun olduğunu söyleyen Kaan Özcan akşamları barda DJ’lik de yapıyor. Ondokuz yaklaşık 80 kişilik bir mekan. Bahçe 50, içerisi 30 kişiyi ağırlayabilecek büyüklükte. Restoranın girişinde köşelerde bar sandalyelerinin, ortada üç-dört masasının olduğu bir bahçe var. Akşamları burada özel günler için partiler veriliyormuş. Bu yüzden müziğin sesi akşam saatlerinde yükseliyor. Kaan Bey DJ kabinine girince herkes coşuyormuş. Hafta sonları eğlenceleri ise daha çok bir kulüp havasında geçiyormuş. Kaan Bey isteğe göre her telden müzik çaldığını söylüyor. Tabii restoranın konseptine bağlı kalarak...

Çeşit çeşit sangria

Ve tapaslar... Birbirinden lezzetli ve şahane görünen tapaslar yanında meşhur İspanyol içkisi sangria’yla birlikte servis ediliyor. Menüde 15 çeşit tapas var. Mevsime göre çeşitler de değişiyor. Mekanda tapaslar orijinal İspanyol şarküteri ürünleriyle hazırlanıyor. Deniz mahsülleri, et ve sebze ağırlıklı yapılan tapaslar yoğun ilgi görüyor. Salata ve turşu zencefilli az pişmiş bonfile; tartar sosla getirilen balık köftesi; kabak, fırınlanmış çeri domatesle birlikte hazırlanmış deniz börülcesi; elma ve aioli sol ile sunulan paprikalı ızgara kalamar listedeki tapaslardan birkaçı. Elbette hepsini deneyemedim ama balık köftesine bayıldığımı söyleyebilirim. Tapaslarla birlikte masaya kendi imalatları olan acılı domates marmeladı geliyor. Tapasların fiyatları 8-16 TL arasında değişiyor. Sangria dilerseniz sürahi, dilerseniz bardak olarak geliyor. Aslında alkol oranı çok düşük olan sangrialar Ondokuz’da üç şekilde servis ediliyor. Güçlü sangria, adından da anlaşılacağı gibi biraz sert ve alkol oranı yüksek. Kendinize çok güvenmiyor ya da fazla alkol tüketmiyorsanız hafif ya da normal olanı tercih edebilirsiniz. Mönüde sadece tapas var sanmayın. Ana yemekler bölümünde şarküteri tabağı, porçini mantarı, tavuk ve bezelyeli risotto, sebzeli firik bulguru ve acılı domates marmeladı ile ızgara Asmalımescit’te tapas keyfi Asmalımescit, meyhaneleriyle olduğu kadar farklı tatları bulabileceğiniz restoranlarıyla da ünlü... Yeni açılan tapas bar Ondokuz, İspanyol lezzetlerini tatmak isteyenleri Asmalımescit’e bekliyor...

Sangria tarifi

Malzemeler
1 şişe kırmızı şarap (Uygun fiyatlı herhangi bir şarap seçebilirsiniz)
2 sıkmalık portakal 3 şeftali (ya da mevsim meyvelerinden seçtiğiniz başka meyveler)
5 kaşık şeker
2 dilim limon
2 çubuk tarçın
1 likör bardağı cointreau veya konyak veya votka, buz

Hazırlanışı
Bir sürahiye koyduğunuz kırmızı şarabın içine 5 kaşık şekerinizi ekleyip iyice eritin.
Portakalların suyunu sıkıp şarabınıza ekleyin. Eklemek istediğiniz diğer meyveleri çok minik parçalar halinde doğrayın.
Doğradığınız meyveleri, limonları ve eğer biraz daha sert içkilerden hoşlanıyorsanız 1 likör bardağı sert içkinizi ve çubuk tarçınlarınızı da eklediğiniz sürahinizi buzdolabında buz gibi soğutun. Gerçekten çok soğuk olduğunda çıkarın ve buzla servis edin. tavuk göğsü çok ilgi görüyormuş. Yemeğin üstüne ise limoncello, cin, soda ve limon suyuyla hazırlanan limoncello collins ve frozenler. Tatlı olarak da İspanyollar’ın en meşhur tatlısı krem Katalan yemenizi tavsiye ederim. Tabii yiyecek haliniz kalmışsa...