Adile Özdağ Astaksantin ve Omega-3
HABERİ PAYLAŞ

Astaksantin ve Omega-3

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar,

Bu hafta sizlere mevsimsel ihtiyaçlarımızın neler olduğunu ve kışa nasıl hazırlanmamız gerektiğini anlatacağım. Bu doğrultuda bu hafta sizlere mevsimlerin değişmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla oluşan öksürükle baş etme ve bağışıklığı kuvvetlendirmeyle ilgili bilgileri paylaşacağım. Ayrıca son dönemlerde artan, doğal ve etkili bir antioksidan madde bulma ihtiyacını çok iyi karşılayan “Astaksantin” den ve omega-3 seçimi konusunda dikkat etmeniz gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Soğuk algınlığı ve grip mevsimi, rahatsız edici, uyku kaçıran, zaman zaman göğüs kaslarımızı ağrıtan öksürükleri de beraberinde getiriyor. Alerjiler, astım, asit reflüsü, ev içi ısıtıcıların kullanılmaya başlamasıyla kuruyan hava ve sigara da öksürüklerin yaygın nedenlerinden.

***

Öksürüğe karşı evde ne yapabiliriz?

Öksürüğünüzü evde yönetmek için şu ipuçlarını göz önüne alın:

Oda ısısında bol su için

Boğaz mukozanızın nemli kalmasını sağlamak ve oluşan mukusun atılımını kolaylaştırıp, bakteri -virüsü uzaklaştırmanın en önemli yolu bol su içmek.

Evinizin nem düzeyini kontrol edin

Kuru bir evde, boğaz ve burun salgıları kurur ve rahatsız edici hale gelir. Havanın nemini geri koymak öksürüğünüze yardımcı olabilir. Ectoin içeren boğaz spreyleri boğazda kuruluk ve tahrişin giderilmesini sağlar.

Havadan tahriş edici maddeleri çıkarın

Parfüm, oda kokuları ve tabi ki sigara dumanı kronik sinüs tahrişine sebep olup öksürük oluşturabilir.

Öksürük semptomlarını gidermek için doğal ürünlerden destek alın

Propolis: Bal arılarının ürettiği propolisin, antimikrobiyal ve bağışıklık destekleyici özelliği vardır.

Hatmi çiçeği: Kuru ve tahriş edebilen öksürükte, ağız ve yutak mukozası tahrişinde yumuşatıcı olarak etki gösterir.

Kekik: Bronsit, astım, boğmaca, öksürük gibi semptomları iyileştirir.

Afrika Sardunyası (Pelargonium): Solunum yolu hastalıklarında ve öksürükte etkili olan Güney Afrika’da yetişen bitki türüdür.

Astaksantin ve Omega-3
Astaksantin doğal olarak meydana gelen, yosun, karides, istakoz, yengeç ve somonda bulunan, kırmızı rengini veren bir karotenoiddir. Karotenoidlerin kralı olarak adlandırılır ve özellikle somon kaslarında yüksek oranda bulunmaktadır. İnsanlar için geniş sağlık etkileriyle güçlü bir antioksidandır.

Astaksantin kullanmamızın 5 sebebi:

Hücreleri Temizler

Antioksidan etkinlik söz konusu olduğunda astaksantin kendi sınıfının açık ara birincisi. Çünkü vücudun her hücresine filtre uygulayabiliyor. Astaksantin molekülünün bir ucu, hücrenin yağda çözünen bölümünü ve bir ucu da hücrenin suda çözünen bölümünü koruyor.

Ağrıyı ve inflamasyonu azaltır

Güçlü bir antienflamatuar. Osteoartrit, romatoid artrit gibi inflamasyonlu eklem problemlerinde etkili ve birçok kronik hastalığa neden olan inflamatuar bileşikleri azaltır.

İyileşmeyi hızlandırır

Egzersiz sonrası kaslarda mükemmel bir iyileşme sağlar. Tıpkı somon balıklarına üst yüzdürme yaptırdığı gibi, sporcuların ellerinden gelenin en iyisini yapmasına yardımcı olur.

Göz sağlığını destekler

Göz için mükemmel bir antioksidandır. Engellerden geçip retinanıza ulaşma konusunda eşsiz bir kabiliyete sahiptir.

Muhteşem Cilt ve Güneş Koruması

Cilt nem seviyeleri, pürüzsüzlük, esneklik, ince kırışıklıklar ve lekeler için yardımcı olur. Aynı zamanda güneş sonrası UV ışınlarının cilde verdiği hasarı azaltmaya yardımcı olur. Özellikle güneş yanığı sonrası alacağınız astaksantin cilde nüfuz eder ve onarımı sağlar.

****

Omega-3 seçimine dikkat!

Omega 3, vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Artık hemen hemen herkes omega 3 ‘ün faydaları konusunda az veya çok fikir sahibi.

- Kalp ve Damar Sağlığı
- Beyin gelişimi ve fonksiyonları
- Eklem sağlığı ve inflamasyonlu hastalıklar
- Karaciğer sağlığı ve kolesterol seviyeleri
- Depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite

Astaksantin ve Omega-3

Problemlerinde yadsınamaz yararlarının olduğu konusunda herkes hemfikir. Fakat öncelikli olarak balık yağının Omega 3 yağ asitleriyle aynı olmadığı bilmeli ve kullanacağımız ürünleri dikkatli seçmeliyiz. 1 kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda Omega 3 alamazsınız. Omega 3’ler genelde balık yağından elde edilir fakat balık dışında da kaynakları vardır. Örneğin soğuk denizlerdeki krill canlısı. Üstelik önemli bir molekül olan astaksantini de içerirler. Balık yağı alırken EPA ve DHA oranı yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Krill yağı ve balık yağını birlikte içeren omega 3 desteklerini tercih edebilirsiniz.

3 YENi MESAJINIZ VAR

KANSERİ YOK EDECEK YAPAY ORGAN

Vücudumuzun bağışıklık sistemi hücreleri olan T hücreleri Timus denilen bir organda üretiliyor. Araştırmacılar kan kök hücrelerinden T hücreleri oluşturan yapay timüs organoidleri oluşturmayı başardı. Böylelikle kanserle savaşabilecek yapay organların hastalara nakil edilmesi başarılabilirse ucuz ve sürekli etkin olan umut verici bir yönteme kavuşabiliriz.

ISPANAKTAN KALP DOKUSU ÜRETTİLER

Bilim insanları, nakil bekleyen hastalara bitkilerden organ üretme çalışmalarında çığır açacak inanılmaz bir buluşa imza attı. Massachusetts’teki Worcester Politeknik Enstitüsü (WPI) araştırmacıları, Ispanak yaprağını çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirmeyi başardı.

KIZILLARDA GENÇLİK GENİ VAR

Vücudu mor ötesi ışınlardan koruyan genetik özelliklerin aynı zamanda kızıllığa da yol açtığı bulundu. Bazı insanlar yıllar geçse de akranlarına nazaran şaşırtıcı bir şekilde daha genç gösteriyor. Bunun nedenini araştıran bilim insanları, insanların yaşlanma hızının, vücudu mor ötesi ışınlardan koruyan genetik özelliklere bağlı olduğunu belirtiyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Yüksek kolesterol seviyeleri için kullanılan bazı ilaçların vücuttaki co-enzyme miktarını önemli derecede azaltıp, kas ağrısı ve yorgunluğa sebep olur.

- Günlük alınan C vitamininin büyük bir çoğunluğu ilk idrarla vücuttan atılır. Ester formdaki c vitaminleri yavaş salınım yaparak vücutta daha uzun süre kalır.

- Toz olarak alınan zerdeçalın barsaklardan emilimi çok çok azdır. Biyoaktif formda üretilen curcumin (zerdeçalın etkinliğinden sorumlu aktif maddesi) bu problemi ortadan kaldırır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder