Beden Sağlığı Astım hastalarına ilkbahar uyarısı

Astım hastalarına ilkbahar uyarısı

Paylaş
Astım hastalarına ilkbahar uyarısı

Bahar döneminde polenlere karşı çeşitli hassasiyetler gelişebildiğinden astım hastalarının kullandığı ilaçların dozlarının attırılmasının gerekebileceği bildirildi

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Meltem Tor, astımı tetikleyen mekanizmaların başında hava kirliliği, sigara dumanı ve alerjik yapısı değişik moleküllerin geldiğini söyledi.

İlkbaharda özellikle astımlı hastalarda gözlerde kızarıklık ve yaşarma belirtileri gösteren alerjik rinit (saman nezlesi) ile birlikte değişik hastalıkların görülebildiğine dikkati çeken Tor, şöyle konuştu: "Bahar döneminde polenlere karşı çeşitli hassasiyetler gelişebildiğinden kullanılan ilaçların dozlarının attırılması gerekebilir.

Hastalığı kontrol edici ilaçları uygun ve doktorların tavsiye ettikleri dozlarda düzenli kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Kullandığımız ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulabilir. Alerjik astım, alerjik rinit ve diğer alerjik hastalıkların tedavileri var.

Radikal olarak bütün bu alerjilerin ortadan kalkmasını hedefleyen tedavi, aşı yöntemi olabilir. Biz bu yönteme çok sıklıkla başvurmuyoruz, çünkü elimizdeki ilaçlarla hastalığı rahatlıkla kontrol altına alabiliyoruz."

Tor, alerjik hastaların ev tozu akarlarının bulunduğu ortamda bulunmaması ve özellikle yattıkları mekanlarda hijyene de dikkat etmeleri gerektiğini ifade ederek, "Özellikle çocukluk çağından itibaren sigara dumanına pasif olarak maruz kalan kişilerde astımın sıklıkla tetiklendiğini biliyoruz. O nedenle aileleri çağırarak, ev içerisinde sigara içmemelerini, çocuklarını dumana maruz bırakmamalarını istiyoruz." dedi.

AA

Haberin Devamı