Gündem 'Astrocumali' taşınıyor

'Astrocumali' taşınıyor

Paylaş
'Astrocumali' taşınıyor

'Astrocumali' taşınıyor

Ordu’nun Ulubey ilçesinde yaklaşık 13 yıl önce ilk özel gözlemevini kuran Cumaittin Turap (63), ilgisizlik nedeniyle malzemelerini İsviçre’nin Zürih kentine taşıyarak gözlemevini orada açacağını söyledi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, işçi olarak çalıştığı İsviçre’de 1994 yılındaki iş kazası nedeniyle malulen emekli olan ve astronomiye meraklı olduğu için memleketi Ordu’nun Ulubey ilçesine yerleşerek 1997 yılında burada bir özel gözlemevi kuran Cumaittin Turap, ilgisizlikten yakındı.
"Astrocumali" olarak tanınan on binlerce lira masrafla hayata geçirdiği gözlemevinden tüm çabalarına rağmen istediği verimi alamadığını belirten Cumaittin Turap, özellikle son iki yıldır gözlemevinin kapısının adeta kimsenin çalmadığını ifade etti.

Bu nedenle oturma izni bulunan İsviçre’ye taşınmaya karar verdiğini anlatan Turap, şunları kaydetti:
"İsviçre’de çalıştığım dönemdeki parayı ve emeklilik maaşlarım dahil 43 yıllık birikimimi Sayacabası yöresine kendi imkanlarımla kurduğum gözlemevine harcadım. Tek amacım Türkiye’de benzeri olmayan bu gözlemevinden başta öğrencilerin, daha sonra bütün vatandaşların yararlanmasıydı. Ancak zorluklarla İsviçre’den getirdiğim malzemelerle kurduğum gözlemevi, ilk yıllarda gördüğü ilgiyi son yıllarda görmez oldu. Son iki yıldır rasathanenin kapısını dahi açmadım. Bu kadar ilgisiz kalan gözlemevini ben de artık çalışıp emekli olduğum İsviçre’nin Zürih kentine taşımaya karar verdim. Bugünün parası ile 1 milyon TL’yi aşkın olan bu yatırımı Zürih’te evimin yakınlarına kurup orada devam ettireceğim. "
Kurduğu özel gözlemevinde ikisi paralel çalışan 8 teleskop yer aldığını da ifade eden Turap, "Bu özelliklerde olan rasathaneden herkesin yararlanması gerekiyordu. Hatta bazı okul idarecileri ile irtibata geçerek öğrencilerini buraya getirmelerini önermiştik. Ancak bu girişimlerden de sonuç alamadık. Neden bu kadar ilgisizlik var onu da anlamak mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

Turap, gözlemevinin Ordu’nun turizmine de olumlu etki yapacağını düşündüğünü belirterek, "Ancak bu zamana kadar yetkililerin de ilgisiz kalması beni çok üzdü. Eğer yetkililerden bana destek gelir ve buranın tekrar eski haline gelmesi için söz verirlerse ben de 1 milyon TL değerindeki bu yatırımı Ordu’da devam ettirmek için düşünürüm" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı