Siyaset Atalay: Türkiye'de 1 milyon 360 bin Suriyeli var
Paylaş
Atalay: Türkiye'de 1 milyon 360 bin Suriyeli var

Türkiye'de barınan Suriyeliler ile ilgili çalışmalar nedeniyle, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Ankara'da bir zirve düzenledi. Toplantıda verilen rakamlara göre Türkiye'de 1 milyon 360 bin Suriyeli yaşıyor

Türkiye’de barınan Suriyeliler ile ilgili çalışmalar nedeniyle, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Ankara’da JW Marriott Hotel’de toplantı yapıldı. Türkiye’de 1 milyon 360 bin Suriyelinin barındığını belirten Atalay, "Bugün itibariyle yaklaşık 220 bin kişi, kamplarımızda barınmaktadır. 22 kampımız vardır. Bunlardan bir kısmı çadır bir kısmı konteyner kenttir. Nüfusu 35 bini bulan kampımız vardır. Şu andaki tespitlerimize göre, 1 milyon 140 bin civarında Suriyeli ise kamplar dışında yaşamlarını sürdürmektedir" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'SURİYELİ SIĞINMACI KARDEŞLERİMİZ SABIRLI VE UYUMLU'

Türkiye’de son günlerde Suriyeli mültecilerin yaşadığı bölgelerde çıkan olaylara karışmasını da değerlendiren Atalay, "Göç alan bölgelerde yaşanan bazı adli olaylar, ayrımcı bir bakış açısı ile bazen büyütülebilmekte ve zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz doğrusu iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basın ve kamuoyuna yansıyan olaylar şu anda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı hem de doğrusu çok uyumludur" dedi.

'BU GELİŞEN OLAYLARI BÜYÜK KİTLELERE MAL ETMEK YANLIŞTIR'

Atalay, yaşanan olayları kitlelere mal etmenin yanlış olacağını belirterek, "Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmek yanlıştır. Halen bütün illerde yardım kuruluşlarımız ellerinden gelen yardımı yapmaya çalışmaktadır" dedi. Toplantıya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.Türkiye kampların uluslararası standartların üzerinde hizmet verdiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Hamdolsun 4 yıla yakın bir süre içinde, kamplarımız, uluslararası standartların üzerinde hizmet sunmaktadır. Bunlarla övünüyoruz. Suriyeliler bizim kardeşimizdir. Onlara biz ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Şehirlerimizdeki yapılar ve yeni gelişmeler nedeniyle daha ileri değerlendirmelere ihtiyaç vardır" dedi. Türkiye’de barınan Suriyeliler ile ilgili çalışmalar nedeniyle, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Ankara’da JW Marriott Hotel’de toplantı yapıldı. Toplantıda zamanlama sınırı olmadığını belirten Atalay, Türkiye’nin insani yardımlarına ilişkin şu ifadelere yer verdi: "2014 küresel insani yardım raporuna göre, Türkiye dünyada en büyük üçüncü insani yardım bağışçısı konumundadır. Birinci sırda ABD, ikinci sırada İngiltere üçüncü sırada Türkiye’dir. 2013 yılında 1 onda 6 milyar dolar Türkiye insani yardım yapmıştır. Bizim temel özelliğimiz budur. Bütün bu çalışmalar da bu değerlendirmelerin içindedir. Suriyeli sığınmacılar için şu ana kadar BM’in teknik yardım, insani yardım kriterlerine göre, 3 buçuk milyar dolar Türkiye harcama yapmıştır. STK’lar 635 milyon dolar harcama yapmıştır. Bize uluslararası yardım olarak BM’in kuruluşları veya ikili bazı ülkelerden 233 milyon dolar destek gelmiştir."

Haberin Devamı

'10 İLDE 22 GEÇİCİ BARINMA MERKEZİMİZ VARDIR'

Haberin Devamı

10 ilde 22 geçici barınma merkezi olduğunu belirten Atalay, "Şu anda 10 ilde 22 geçici barınma merkezimiz vardır. Kamplarımızda, 69 bin öğrenci eğitim görmektedir. Suriyeli öğrencilerin sene kaybı olmasın diye Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda çok büyük bir çalışma yürütülmektedir. Bu şimdi kamp dışındakilere yaygınlaştırılacaktır" diye konuştu. "5 MİLYON 400 BİN SURİYELİ TEDAVİ GÖRMÜŞTÜR" Türkiye’de şu ana kadar 5 milyon 400 bin Suriyelinin tedavi gördüğünü vurgulayan Atalay, "5 milyon 400 bin Suriyeli tedavi görmüştür. Sağlık bakanlığımız büyük bir çalışma yürütüyor. Türkiye’nin neresinde olursa olsun Suriyeli sığınmacı bir devlet hastanesine başvurduğu zaman ücretsiz olarak tedavisi yapılmakta. Hastane tedavi masrafı AFAD tarafından yapılmaktadır" açıklamasında bulundu. "HAMDOLSUN KAMPLARIMIZLA ÖVÜNÜYORUZ" Türkiye’deki kampların uluslararası standartların üzerinde hizmet verdiğini söyleyen Atalay, "Hamdolsun 4 yıla yakın bir süre içinde, kamplarımız, uluslararası standartların üzerinde hizmet sunmaktadır. Bunlarla övünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'SURİYELİLER BİZİM KARDEŞLERİMİZDİR'

Suriyelilere yapılan yardımların devam edeceğini belirten Atalay, "Suriyeliler bizim kardeşimizdir. Onlara biz ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Şehirlerimizdeki yapılar ve yeni gelişmeler nedeniyle daha ileri değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Biz AFAD olarak da bunu hissettik" açıklamasında bulundu. Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı. Gazetecilerin soru sormasının mümkün olmadığı toplantı basına kapalı olarak devam etti.

DHA