Gündem Atalay'dan 'çipli pasaport' açıklaması

Atalay'dan 'çipli pasaport' açıklaması

Paylaş
Atalay'dan 'çipli pasaport' açıklaması

İçişleri Bakanı, çipli pasaport döneminin başlayacağı haziran ayındaki olası sıkışmalara ilişkin açıklama yaptı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''AB standarlarına uygun pasaportlar sadece Ankara'da hazırlanacak. 81 ilden gelen müracaatlar tek merkeze yığılacak'' iddiasına yanıt verdi.

Konya'da yapılan Reform İzleme Grubu toplantısına katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çipli (biyometrik) pasaportların 1 Haziran’dan itiraben verilmeye başlanacağını ve eski pasaportların da 2015 yılına kadar geçerli olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı Reform İzleme Grubu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin, çipli pasaportun sadece tek merkezden sağlanacağı için yığılma olacağı yönündeki soruya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çipli pasaportta sorun yaşanmayacağını söyledi.

Bakan Atalay, hükümet olarak vatandaşın çağdaş standartlara kavuşması için çalıştıklarını söyledi. Adrese dayalı nüfus kayıtlarıyla, nüfusun yakından izlendiğini bulun da reform olduğunu söyledi. İki çalışma daha olduğunu belirten Bakan Atalay, “Yeni biyometrik pasaport ve yeni bir kimlik. Kimlikle ilgili Bolu’da pilot çalışma devam ediyor. Pasaportla ilgili bilmeden çok cahilce bir haber yapılmış, keşke olup biteni öğrenip doğru haber yapılsaydı. Olup bitenleri baltalayan değil, olumluları güzellikle doğrulukları düzenleyen bir bakış geliştirmek lazım. Yeni bir sistem yapıyoruz. Olumsuzluklarla haber yapılıyor” dedi.

10 YIL GEÇERLİ

Bakan Beşir Atalay, çipli (biyometrik) pasaportların 1 Haziran’dan itibaren verilmeye başlanacağını belirtti. Atalay şunları söyledi: “Pasaportlar basılıyor. Vatandaşın pasaportu kırmızı, diplomatınki siyah olacak. Mevcut pasaportların geçerlilik süresi 2015 yılına kadardır. Bizim bir yılda bütün pasaportları değiştirme kapasitemiz var. Değiştirmek istemeyen 2015 yılına kadar mevcut pasaportunu kullanabilir. Yeni verilen pasaportlar 10 yıl süre ile olacak. Kullanıma sunulacak olan bir web sitesi var. Online başvuru kabul edecek. Randevu sistemi ile çalışılacak. Nasıl çalışacağı ve başvuru yapılacağı web sitesinde yer alacak.

MEVCUT HARÇ KANUNU GEÇERLİ

Harç kanununda da artış olmayacak. Mevcut harç kanunu geçerli olacak. Kullanım süreside 5 yıldan 10 yıla çıkacak. Böylece, vatandaşımızın sürekli değiştirmek zorunda kalmamasını istiyoruz. Ayrıca bir çağrı merkezimiz olacak. Yeni tip pasaport uygulaması ile birlikte diğer batı ülkelerinde olduğu gibi yalnız bir merkezden tanzim edilecek. Şu anda bizim sınırlı sayıda merkezde pasaport veriliyor.İllerde ve yaklaşık 100 ilçe merkezinde. Bu sistem devreye girdiğinde illerde ve tüm ilçelerden pasaport için başvuru olacak. Şimdi biz, pasaportun hazırlanması ve vatandaşın eline ulaşması konusunda çalışıyoruz. Vatandaşın başvrusu ile eline ulaşmasını 3 gün süre olarak planlıyoruz.”

Pasaport için kurulacak web siteye Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı’nın resmi web siteleriyle birlikte ‘www.epasport.not.gov.tr’ adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

Mehmet Kayhan YILDIZ - Taner ORAL- İhsan YALÇIN

Haberin Devamı