Siyaset Ataşehir'e Selimiye Camii
Paylaş
Ataşehir'e Selimiye Camii

Erdoğan önceki gün bir projenin inşaat alanına gitti ve “Temeli bir an önce atın” dedi. Başbakan çıkan haberler üzerine o projenin de önemli olduğunu ancak 'çılgın' proje olmadığını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için sır gibi sakladığı “çılgın projeleri” merakla beklenirken, Ataşehir’de TOKİ dev bir proje için hazırlıklara başladı. Mimar Sinan’ın şaheseri, Edirne’deki Selimiye Camii’nin kopyasının Ataşehir’e yapılacağı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, binlerce lüks konutun bulunduğu Anadolu yakasının gözde merkezi Ataşehir’de “sürpriz” bir projeye imza attı. Mimar Sinan’ın Selimiye Camii, Erdoğan’ın talimatıyla Ataşehir’de TOKİ tarafından inşa edilecek. Başbakan Erdoğan, önceki gün partisinin İstanbul’da yapılan Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’nın ardından, Ataşehir’deki projenin inşaat alanına geldi.


BAŞBAKAN İNŞAATI GEZDİ

Burada, hafriyat çalışması yapılan alanda danışmanlarıyla birlikte incelemelerde bulunan Erdoğan, inşaata ilişkin bilgi aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, temelin bir hafta içinde atılması talimatını verdi.

Muharrem Hilmi Şenalp tarafından hazırlanan proje için, Selimiye Camii’nden esinlenildi. Selimiye’nin bire bir kopyası olarak düşünülse de proje, Selimiye’ye göre yüzde 5 gibi küçük bir oranda farklılık gösterecek. Proje, “altıgen baldaken” merkezi planlı, altı ayak ve altı yarım kubbeli olarak tasarlandı. Genel hatları ile Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan projede, ana kubbe 27 metre çapında ve yerden yüksekliği 41 metre olacak. Caminin 3’er şerefeli 70’er metre yüksekliğinde 4 adet minaresi olacak. Bölgedeki otopark sorunu ise caminin altına yapılacak olan üç katlı otoparkla çözülecek. 36 adet kubbeli 12 bin 650 cemaat kapasiteli caminin etrafındaki yeşil alanda Türkİslam bahçesinin karakteristik özelliklerini taşıyan şehir parkı yapılacak.

Haberin Devamı

ÇILGIN PROJE DEĞİL

Başbakan Erdoğan, bugün partisinin Meclis Grubu'ndaki toplantısında yaptığı konuşmada, 'çılgın' projenin Selimiye Camii Projesi olmadığını, eleştirel ifadelerle açıkladı:

"Bugün bir gazetede haberi çıktı. İstanbul'a da Selimiye Camii diye. Bunlar dünyaya tek bir yerden bakıyorlar. Sağda soldaki perdelerini kaldır da 360 dereceden gör dünyayı. Öyle görmüyorlar. O çılgın projeyi açıkladığımız zaman, onun bütün 360 dereceden herşeyini göreceksin merak etme. Ama Anadolu Yakası'nda da böyle bir güzel projeyi uyguluyorlar.Anadolu'ya yakışan böyle bir mabedi de orada tesis ediyorlar. Bu müjdeyi alınca gittim, yerinde gördüm. Öyle bir yere de böyle bir eser yakışır diye düşünüyorum.1,5 - 2 yıl içinde o eseri bitirecek kararlılık var."

Haberin Devamı