Gündem Atatürk buradan da çıkarıldı!

Atatürk buradan da çıkarıldı!

Paylaş
Atatürk buradan da çıkarıldı!

Atatürk ve T.C, Devlet nişanından da çıktı!

AKP sonunda Türkiye’nin en büyük simgelerinden birini daha değiştirdi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan ve “1980 darbesinin izlerini taşıdığı” gerekçesiyle yapılan yönetmelik değişikliğiyle Türkiye’nin en büyük ödülü olan Devlet Nişanı’ndan Atatürk’ün kabartmalı portresi ve Devlet, Cumhuriyet ve Liyakat nişanlarından ise T.C. ifadeleri çıkartıldı.

Bugüne kadar sadece altından hazırlanan devlet nişanının boyutu büyütülürken, artık Devlet Nişanı’nda gümüş de kullanılanacak. Buna karşın Devlet Nişanı’ndan sonraki ikinci büyük ödül olan Cumhuriyet Nişanı da artık altından değil gümüşten yapılacak.

Darphane’nin henüz basmadığı ancak ilk defa ağırlıkları belirlenen nişanlar için hazırlıkların uzun süredir devam ettiği öğrenildi. Eskiden tören yerini tespit eden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği artık nişan törenlerinin şeklini de belirleyecek. Bu törenler Dışişleri protokolü tarafından yürütülecek.

1988 tarihli Nişan Yönetmeliği’nde dün yapılan değişiklikler şöyle:

Devlet Nişanı: İki devlet arasındaki dostluk ve işbirliğini sembolize eden ve Türkiye’nin en büyük ödülünden Atatürk’ün resmi ile “T.C. Devlet Nişanı” ibareleri çıkartıldı, ebatları ve çizimi tamamen değiştirildi.

Yeni nişanda ay yıldız aşağıya bakıyor. Bu nişanın ebadı, 0.90 cm büyütülürken “altı köşe göbek içinde ay yıldız motifli” (ay yıldız 18 ayar yeşil altın) “zeminde kırmızı, ay yıldızda beyaz mine, etrafında altı adet hilal üzeri kalem uygulamalı, hilallerin ortasından dışarı doğru şimşek kolları beyaz ve kırmızı mine uygulamalı, kolların uçlarındaki yine altı adet yıldız beyaz ve kırmızı mine” uygulanmasına karar verildi. Ağırlığının 61.50 gr (925 milyem gümüş) 5.40 gr (750 milyem altın) olması kararlaştırıldı.

Cumhuriyet Nişanı: Cumhuriyet nişanında ay yıldızın yönü eskiden yukarıya bakıyordu, artık sağa bakacak. Eskiden sadece madeni altından yapılan nişanda artık gümüş de bulunacak ve rodyum kaplama uygulanacak. T.C. Cumhuriyet Nişanı ifadesi de çıkartıldı. Ağırlığı 72.60 gram olacak.

Liyakat Nişanı: Eskiden madeni altın kaplama iken, artık gümüş ve rodaj kaplamadan yapılacak. Yani Türkiye’nin özellikle ilim ve sanat alanında verdiği bu ödülün değeri azalacak. Eskiden beşgen olan liyakat nişanının yenisinde Cumhurbaşkanlığı armasında bulunan 16 kollu güneş simgelenecek. Fors ile ay yıldız iç içe geçecek. Eskiden yukarı bakan ay yıldız artık sağa dönük olacak ve nişanın arka yüzünde T.C. Liyakat Nişanı ifadesi yer almayacak. Ağırlığı 65.20 gram olacak.

Kralı öldürdüler

Jet hızla yapılan değişiklik, dün Ankara’yı ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmelerde bulunan Norveç Kralı 5. Harald’a yetiştirildi.

Gül, “Atatürksüz” ilk Devlet Nişanı’nı 5. Harald’a verdi. Norveç Kralı da Cumhurbaşkanı Gül’e ülkesinin madalyasını verdi. Ancak madalya değiş tokuşunda bir skandala imza atıldı.

Madalya ile birlikte Norveç protokolü tarafından verilen tanıtım yazısında 5. Harald yerine Roma harfleriyle 6. Harald yazıldı. Yani 5. Harald hâlâ görevde olmasına karşın halefi adına Gül’e madalya sunuldu. Köşk kaynakları bu hatanın Norveçlilerden kaynaklandığını belirtti.

CUMHURİYET