Nedim Şener Atatürk millettir
HABERİ PAYLAŞ

Atatürk millettir

Haberin Devamı

Her 10 Kasım yalnız Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü değil Atatürk’ü anlamak için bir fırsattır. Atatürk kimdir diye soranlara verilecek en önemli cevap bana göre “Atatürk millettir” olmalı.

Çünkü Atatürk her mücadelesini milletle yapmıştır. Her konuşmasında yücelttiği en önemli şey kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla genciyle Türk milletidir. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığında da gücünü milletten aldı. Osmanlı İmparatorluğu başkent İstanbul dahil zamanın emperyalist ülkeleri tarafından işgal edilirken, Mustafa Kemal arkadaşlarıyla direnişi örgütlemeye başladı.

Kurtuluş için yol haritasını ise Amasya Genelgesi ile çizdi. 22 Haziran 1919’da yayınlanan Amasya Genelgesi’nin birinci maddesi,”Vatanın bütünlüğü milletin istiklali tehlikededir” cümlesiyle başlar.

Kurtuluş’un işaretini veren genelgenin üçüncü maddesinde şu yazar:’Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.’ Ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri ile yine milletle beraber Kurtuluş iradesini ortaya koydu. Bugün bölgemizdeki komşu ülkeler emperyalistler tarafından pasta dilimler gibi bölünüyor ama Türkiye dimdik ayakta duruyorsa Atatürk ve arkadaşlarının çizdikleri rotanın sağlamlığından kaynaklanmaktadır.

Bu yüzden bugün Atatürk ve onun fikirleri her zamankinden daha değerli ve daha önemli.

Kuruluş savaşı

Atatürk yalnız “Kurtuluş” savaşında değil “Kuruluş” savaşında da hep milletle hareket etti. Devrimlerini de halkla beraber yaptı. Kurtuluş savaşını beraber yürüttükleri silah arkadaşlarından bazılarının ya da dönemin bazı aydınlarının güçlü bir ülkenin kanatları altında olmak gerektiğini söylerken o hep bağımsızlığa vurgu yaptı.

Erzurum Kongresi kararlarındaki “Manda ve himaye kabul edilemez’ cümlesi de onun eseridir, “Bağımsızlık benim karakterimdir” sözü de ona aittir.

Atatürk bu sözü söylerken bağımsızlığın Türk milletinin karekteri olduğunu da en iyi bilen bir liderdi. “Ya istiklal ya ölüm” diyen Mustafa Kemal Atatürk vefatından kısa süre önce de “Türk, esareti kabul etmeyen bir millettir. Türk milleti esir olmamıştır…” demiştir. “Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözü millete duyduğu güvenin eseridir.

Bağımsızlık mücadelesi hala ayakta dimdik duruyorsa onun eseridir.

Mustafa Kemal Atatürk biziz, sizsiniz, hepimiziz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder