A. Yavuz Kocaömer Atatürk'ün yanı başında
HABERİ PAYLAŞ

Atatürk'ün yanı başında

Haberin Devamı

Kemal Ulusu‘yu özellikle sporla ilgilenen okurlarımız yakından tanırlar. 1979-1982 yıllarında Beşiktaş Kulübü’nün yöneticiliğini yapan Kemal Ulusu, 1984-1985 yıllarında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Konumuz Kemal Ulusu’nun babası. Rahmetli Nuri Ulusu, Atatürk’e, Çankaya Köşkü Kütüphanesi ve de Çankaya Köşkü Özel Kalem Müdürü Yardımcısı olarak 12 yıl hizmet etmiş. Daha sonra emniyete geçen Nuri Ulusu, 29 Ekim 1979’da hakkın rahmetine kavuşmuş.

Nuri Ulusu anlattı...

Sağlığında oğluna, yani sevgili Kemal Ulusu’ya, Atatürk’le yaşadıklarını uzun uzun anlatmış. Anlattıklarını not almasını istemiş. Kısa bir süre önce Kemal Ulusu, bu notları kaleme aldı. ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ adlı kitap 16’ncı baskısını yaptı. Kitapta rahmetli Nuri Ulusu’nun Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yaşadığı ve tanık olduğu pek çok gerçek hikaye var. Atatürk ve Türk müziğinden tutun da günlük hayatına dair anılar anlatılıyor. Kitapta Atatürk’ün kütüphanesi, okuma aşkı, yazarlığı, birlikte yaptıkları seyahatler yer alıyor. Ayrıca Atamızın spora ilgisi, son günleri ve Savarona yatında olanlar da aktarılıyor.

Nutuk yazılırken...

Örneğin; Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük nutku hazırlamasına tanıklığı ‘Atatürk’ün Yanı Başında’ adlı kitapta şöyle anlatıyor: “Atatürk’ün bizzat hazırlamış olduğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir hafta müddetle okudukları Nutuk’u yazmaya köşkün hususi dairesinin büyük salonunun bir köşesinde tertip ettirdikleri bürosunda her gün muntazam olarak yaptığı çalışmalara devam etmişlerdi.

‘Salona kimse alınmazdı’

Bu çalışmaların hepsinde beni yanında bulundurmuştu. Yazdığı yazılar tap edilerek hazırlanırdı ve yüksek sesle kendi kendine okuyarak, icab yerleri de bana tashih ettirerek düzelttirir ve de tekrar son haliyle okurdu. Yaptığımız çalışmalar sırasında, buraya hemen hemen hiç kimseyi almazdı. Çünkü daha evvelce de belirttiğim gibi sakin ve sessiz çalışmak isterdi.” Bunun gibi gerçekten yaşanmış olayları o zamanın tanığından okumak isterseniz bu kitabı mutlaka edinin.

‘Buca Belediyesi sözünü tutmadı’

Yavuz Ağabey, 6 Kasım 2017 tarihli ‘Çengelli İğne’ köşenizdeki ‘Belediyeler engelli sporuna destek olmalı’ yazınızı okudum. Engelli sporları konusunda belediyelerin fonksiyonu büyüktür. Belediyeler bu sporlara dokunurlarsa vezir ederler, ellerini çekerlerse rezil ederler. Sayın Harman Yazıcıoğlu dönemindeki Buca Belediyesi’nin yaptığı gibi. Namağlup şampiyon olduk. Tüm maç arabalarımızı tahsis edip, Buca Belediyesi adına mücadele ettik. Belediye bir tane bile araba almadı. Yetmiyor gibi yedek parça ve tamir paraları Bucalı Engelliler Spor Kulübü’ne kaldı. Hâlâ borçluyuz. Buca Belediyesi seçim kampanyasında bizi kullanıp kazandı. Ama verdikleri sözü yerine getirmeliler.

Raşit Yürüm
Bucalı Engelliler Spor Kulübü


'O ışığı gözünde gördüm'

6 Kasım 2017 tarihli ‘Çengelli İğne’ köşenizde ‘Belediyeler engelli sporuna destek olmalı’ yazınızı okudum. Kulüpler, malzeme için Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nu arayınca telefona çıkan, “TESYEV’e başvurun” diyormuş. Bu cümlede ülkemizin zihniyeti var. Spor mutluluk getirir. Ben ülkesine madalya getiren engelli sporcunun gözündeki ışığı gördüm. O uğruna çabalanacak bir ışıktı.

Z. G. B.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü

VİCDANSIZLIĞIN BÖYLESİ

Bir süre önce bazı engelli sivil toplum örgütlerinin bir toplantısında, konu benim ismime gelince, içlerinden biri şöyle diyor: “Ben Yavuz Kocaömer’in engelli bir ağabeyi olduğuna inanmıyorum.” Orada tanıyanlardan biri eksik olmasın, beni savunuyor. Burası Türkiye, herkes diğerleri hakkında her şeyi söyleyebilir ve söylüyor da, ama bunu söyleyen gerçekten insan olamaz. Bu nasıl bir vicdandır? Bu nasıl bir insanlık onurudur?

Bu nasıl düşmanlık?

Yıllarca büyük ıstıraplar çeken birinin arkasından nasıl bunları söyleyebilir? Nasıl benim bu konuda yalan söylediğimi düşünebilir? Herhalde bir kuyruk acısı vardır. Ya bir sahtekarlığını önlemişizdir ya kural dışı bir isteğini yerine getirmemişizdir. Bu nasıl bir düşmanlıktır? Bu yazı muhakkak birçok kişi tarafından okunacak. Kendisine buradan sesleniyorum, medeni cesaretin varsa, yüreğin varsa, benim e-mail adresim ve telefonum her yerde var. Ara, gel bunları yüzüme söyle, ondan sonra konuşalım.

Cevap gelmiyor

Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndaki olaylar dolayısıyla yazdıklarımıza ve belgeleri bizde olan konulara federasyon başkanı Hasan Sayyıdan henüz bir cevap vermedi. Bekliyoruz, cevap versin ki, bizde elimizdeki belgeleri kamuoyu ile paylaşalım. Bu kadar olaydan sonra hâlâ başkanlıkta ısrar etmesi de enteresan. Örneğin; bir goalball erkek milli sporcusunun yazılı ifadesindeki iddialardan haberiniz vardır herhalde Hasan Sayyıdan?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder