Dr. Cihan Avaroğlu Ateşe akılcı yaklaşım
HABERİ PAYLAŞ

Ateşe akılcı yaklaşım

Haberin Devamı

Çocukta ateş, ebeveyn için önemli bir endişe nedenidir. Çocuğunuz ateş içindeyken sağlıklı düşünmek ve karar vermek zor olabilir. Ateşe neden olan şeyleri ve nasıl davranacağınızı öğrenmek endişenizi hafifletir ve durumu kontrol etmenize yardımcı olur.

ATEŞ NEDİR?

Her bireyin kendi vücut ısısını düzenleyen iç termostatı vardır ve bu ısı ortalama 37 derecedir. Vücut bir enfeksiyon veya başka bir hastalık tespit ettiğinde beyin, durumla savaşmaya yardımcı olmak için vücut ısısını yükselterek tepki verir. 38 derece ve üzerindeki ısı ise ateş olarak değerlendirilmelidir.

NASIL ÖLÇÜLMELİ?

Öncelikle bilinmesi gereken, civalı termometreler artık kullanım dışı olup asla kullanılmamalıdır.

■ Dijital termometre ile ölçüm; en kolay ve ulaşılabilir yöntemdir. İlk 2 yaşta rektal (anüsten) ölçüm, 3-5 yaş arası ağızdan ölçüm güvenilir sonuç verir. Ancak unutulmasın ki rektal amaçlı kullanılan termometrenin, ağızda kullanılmaması gerekir. Aksiller (kol altından) ölçüm ise hiçbir yaş grubunda güvenli ölçüm olarak kabul edilmemektedir.

■ Temporal arter aracılığı ile (temassız) ölçüm; yeni araştırmalara göre yenidoğan döneminden itibaren güvenilir ölçüm sağlar.

■ Timpanik (kulaktan) ölçüm; 6 aydan küçük bebeklerde güvenilir değildir. 6 ayın üzerinde kullanımda ise kulağa doğru yerleştirilmesi, kulak kirinin yanlış okumalara neden olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

ATEŞİ GÜVENDE TUTMAK

● Her ateşli çocukta tedaviye gerek olmamasına rağmen, ateşi belirledikten sonra yapılması gereken çocuğunuzun konforunu arttırmak ve yeterli sıvı alımını sağlamaktır.

● Parasetamol veya ibuprofen grubu ateş düşürücülerden biri çocuğunuzun kilosuna göre 6-8 saat arayla kullanılmalıdır. Ancak her iki grup ilaç bir arada veya 3-4 saat arayla dönüşümlü kullanılmamalıdır.

● Ilık banyo yaptırılmalı, kalın giysiler giydirilmemeli, bol, ince giysiler giydirilmelidir.

● Ateşle birlikte sıvı kaybı da olacağından, anne sütü alan bebekler emzirilmeli, diğer çocuklara ise sıvı desteği sağlanmalıdır.

ÇOCUĞUNUZUN DOKTORUNA NE ZAMAN BAŞVURMALISINIZ?

● Ateş kontrol alınmasına rağmen huzursuz, halsiz, dalgınsa, aktivitesi azalmışsa...

● 3 aydan küçük bebeklerde emme azalmış ve ateş 38 derecenin üzerinde seyrediyorsa...

● Ateş 2 yaştan küçük çocuklarda 24 saat, 2 yaştan büyük çocuklarda ise 72 saatten fazla devam ediyorsa...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder