Dünya Atina kemer sıktı, isyan patladı

Atina kemer sıktı, isyan patladı

Paylaş
Atina kemer sıktı, isyan patladı

Yunanistan'da Parlamento üyeleri, kemer sıkma önlemlerinin getirileceği tasarruf planını onayladı. Halk, yeni krediler almak adına 40 milyar dolar değerinde bir tasarrufa gidilmesine büyük tepki gösterdi

Yunanistan'da, hükümetin Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) troykasıyla varılan paket anlaşma çerçevesinde hazırladığı beş yıllık orta vadeli bütçe planı bugün parlamentoda yapılan oylamada onaylandı.

Yunanistan'ın 300 sandalyeli Parlamentosu'nun, oy kullanan 298 üyesinden 155'i yeni plana “evet” derken, 138 milletvekili ise “hayır” dedi. 5 milletvekili de çekimser oy kullandı.

Haberin Devamı

>> GAZDAN GÖZ GÖZÜ GÖRMÜYOR

İktidardaki PASOK'tan bir milletvekilinin “hayır” oyu kullandığı oylamada bir milletvekili de oylamaya katılmadı.

Geçen hafta Brüksel'de toplanan AB liderleri, Yunanistan'ı kurtarmak için geçen yıl hazırlanan 110 milyar euroluk AB-IMF ortak paketinin 12 milyar euroluk5'inci kredi diliminin serbest bırakılması ve ikinci kurtarma paketinin onaylanması için 50 milyar euroluk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerinin parlamentodan geçmesini şart koşmuştu.
Atina kemer sıktı, isyan patladı
Bu arada, son 36 gündür başkent Atina'nın Yunan Parlamentosu'nun da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda toplanan, kendilerini “Bıkkınlar” olarak tanımlayan gruplar, bugün de oylama süresince bu eylemlerini sürdürdüler.

Parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda meclis girişindeki polis barikatını aşmak isteyen gruplar ile güvenlik birimleri arasında zaman zaman arbede çıktı.

Yollara çelik çit yerleştiren polis, göstericileri cop ve göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalışırken, bazı göstericilerin yaralandığı, başkentte olaylar sırasında özellikle merkezde bulunan dükkan ile otellerde ciddi maddi hasar meydana geldiği öğrenildi.

Yunanistan’ın başkentinde hükümet yetkilileri beş yıllık kemer sıkma önlemleri oylarken, Yunan halkı yine Parlamento’nun önünde toplandı. Göstericilerle polisler arasında çatışmaların çıktığı belirtildi.

Görgü tanıkları, göstericilerin Atina meydanındaki mermer taşları söküp, parlamento binasına attığını ifade etti. Polislere de taşlarla saldıran eylemciler, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı bombalarına maruz kaldı.

Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyecek duruma gelmenin önüne geçmek amacıyla IMF ve AB’den yeni krediler almak için toplamda 40.8 milyar dolar tutarında bir kemer sıkma süreci başlatması gerekiyor.

Sosyalist hükümetin 300 üyeli parlamentoda en az 151 kişinin onayını alması gerekiyordu.

Yunan televizyonu SKAI’nin bildirdiğine göre oylamada, daha önce paketi desteklemeyeceğini belirten Sosyalist Parti üyesi Alekos Athanasiadis evet oyu kullandı.

Bununla birlikte, daha önce kemer sıkma önlemlerine tepki gösteren iki vekilin de tutumlarını yumuşattıkları belirtildi.

Haberin Devamı