Gündem Atlara yağlı boya işkencesi!

Atlara yağlı boya işkencesi!

Paylaş
Atlara yağlı boya işkencesi!

Antalya'nın tarihi Kaleiçi'nde turistik faytonları çeken atların yağlı boyayla boyanması ve günde 14 saati bulacak şekilde çalıştırılmaları tepki çekti

Antalya’da yaz mevsiminde yoğunlaşan turizm hareketliliğiyle birlikte kent merkezinde turistlerin uğrak merkezlerinden biri olan Kaleiçi’nde yaklaşık 15 atlı fayton, öğleden sonra başlayıp gece yarılarına kadar müşteri gezdiriyor. Faytonları çeken atların yağlı boyayla boyanmış olması, hayvanların aşırı çalıştırılması, hayvanseverlerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, atların aşırı sıcağa maruz bırakılması, aşırı çalıştırılması ve kanserojen madde içeren boyalarla vücutlarının boyanması gerekçesiyle cezai işlem uygulanması ve bu uygulamaların engellenmesi için ilgili idari birimlere bu hafta dilekçeyle başvuruda bulunacak.

Baronun Hayvan Hakları Kurulu üyesi avukat Lider Tanrıkulu, faytonlardaki atların günde 8 saatin üzerinde, hatta 14 saati bulan şekilde çalıştırıldığını tespit ettiklerini belirterek, "Antalya sıcağını da düşünürsek, aşırı sıcakta 8 saatin üzerinde çalıştırılması eziyet niteliğindedir" dedi.

’ZALİMCE İŞLEM YAPMAK’

Tanrıkulu, atların boyanmasıyla ilgili de şunları kaydetti:

"Kimyasal maddelerden oluşturulmuş ve kanserojen etkileri bulunan boya sürülmesi, hayvanın uzun dönemde kanser olmasına ve ölümüne sebebiyet verme ihtimalinden dolayı bir tür eziyettir. 5199 Sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nda hayvanlarla ilgili yasakların belirtildiği 14’üncü maddesinin a fıkrası ’Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek’; b fıkrası da ’Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak’ der. Yani bu iki maddeye göre 8 saatin üzerinde aşırı sıcağa maruz çalıştırılmaları ceza gerektirir. Yine kimyasal boyalar da uzun süre de kanserojen etki göstereceğinden ’zalimce işlem yapmak’ demektir."

Haberin Devamı

BOYALAR TEMİZLENMELİ

Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu üyesi avukat Lider Tanrıkulu, hayvanlara yönelik davranışlarla ilgili önlemler alınmasını isteyerek, "Bu konuda ilgili birimlerden çalışma saatlerinin düzenlenmesi, boyaların temizlenmesi ve bir daha uygulanmaması ve tüm bunların zabıta aracılığıyla düzenli denetimi ve cezai işlemler uygulanması yönünde başvuruda bulunacağız" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR / DHA