Yaşam Avatar'a Çin'den yasak

Avatar'a Çin'den yasak

Paylaş
Avatar'a Çin'den yasak

Çin yönetimi, 'Halkı galeyana getirir' diyerek, bir kabile direnişini anlatan 'Avatar' filmini yasakladı

Dünya çapında gişe rekorları kıran ve dün Altın Küre ödülüne lâyık görülen James Cameron'un yönettiği 'Avatar' filmi, Çin yönetimi tarafından yasaklandı.

Yetkililer, uzak bir gezegende, modern teknolojiden bihaber, çevreci bir hayat süren mavi derili Na'vi kabilesinin, beyaz istilacılara karşı direnişini konu edinen filmin, Çinliler arasında halk isyanına yol açabileceğinden endişe ediyorlardı.

YERLERİNDEN EDİLEN HALK İSYAN EDEBİLİR

Çinli emlak zenginlerinin, büyük binalar inşa etmeyi planladıkları bölgelerden halkı çoğu zaman zorla tahliye ettirmesi nedeniyle, bu filmi izleyen Çinlilerin de galeyana kapılıp şiddet olayları başlatabileceğini düşünen Pekin yönetimi, filmin yasaklanmasına karar verdi. 'Avatar'ın yeteri kadar para kazanmış olması' ve 'yerli filmleri ezmesi' de yasağın ardındaki diğer nedenler olarak gösteriliyor.

3 BOYUTLU SERBEST AMA TEKNOLOJİ YOK

Haberin Devamı

Devlete bağlı Çin Film Grubu tarafından sinemalara gönderilen yazıyla getirilen yasak, filmin 3 boyutlu versiyonunu kapsamıyor. Zaten Çin'de 3 boyutlu film gösterebilen çok az sinema bulunuyor ve bilet fiyatları da, bu ülke için hayli yüksek bir rakam sayılabilecek şekilde 22 dolardan başlıyor.

Avatar, Çin'de gösterime gireli 15 gün olmuş ve ilk 8 gününde 40 milyon dolarlık gişe yapmıştı. Çin, yılda sadece 20 yabancı filmin ülkedeki sinemalarda gösterilmesine izin veriyor.

POSTA İNTERNET