Ekonomi AVM yatırımlarına devam

AVM yatırımlarına devam

Paylaş
AVM yatırımlarına devam

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan AYD, (Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği) üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün yüzde 60’ından fazlasını temsil ediyor

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, “AYD olarak Türkiye’de takriben 53.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmenin, organize perakende sektörü’nün markalaşma çalışmalarına destek vermek suretiyle geliştirmenin ve ayrıca tüketiciye de Türkiye genelinde yeni yaşam ve sosyal alanlar sunmanın onuruna ulaşmış bulunuyoruz. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörümüz ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamış bulunuyor” diyor. Belgü,
“Mevcut gündemde yabancı yatırımcı ile Türk yatırımcıların bir araya gelmesi kritik öneme sahip. Dünyanın en büyük 17’nci ekonomisine sahibiz. Türkiye’yi doğru şekilde anlatmak bizlerin görevi. Yabancı yatırım açısından büyük potansiyelimiz bulunuyor” dedi. AYD Başkanı Belgü sorularımızı yanıtladı:

"HERŞEYE RAĞMEN BÜYÜMEYİ SÜRDÜRDÜK"

● Sektör açısından 2016 nasıl bir yıldı?

2016 ülkemiz, yakın bölgemiz ve tüm dünya açısından zor bir yıldı. Ülkemiz de dahil dünyanın çeşitli bölgelerindeki terör saldırıları, yakın bölgemizde yaşanan iç savaşlar ve ülkemiz özelinde baktığımızda 15 Temmuz darbe kalkışması hem toplumsal hem de ekonomik etkileri bakımından hepimizi derinden etkiledi. Öte yandan güçlü ve istikrarlı bir ekonomik yapıya sahip olan ülkemiz tüm bu olumsuz etkilere rağmen büyümeyi sürdürmüştür. Sektörler bazında baktığımızda da alışveriş merkezleri ve perakendeciler bu zor günleri hep birlikte atlatmak adına gerekli çalışmaları yürütmektedir. Sektörün ciro rakamlarına baktığımızda da AVM Endeksinde her 3 çeyrekte de artış olduğunu görüyoruz.

● Türkiye’de AVM sayısında son rakamlar nedir? Yeni AVM’ler nerelerde?

Türkiye’de şu anda mevcut AVM sayısı 370’e ve bu AVM’lerin toplam kiralanabilir alanı 10.9 milyon metre kareye ulaşmıştır. 2016 yılında şu ana kadar Kocaeli, Balıkesir, İstanbul, Bursa, Denizli ve İzmir illerimizde 9 yeni alışveriş merkezi yani AVM açılmıştır.

● Bu yılki AVM yatırımları kaç liraya ulaştı, bugüne kadar yapılan yatırımların tutarı nedir?

Bugüne kadarki AVM yatırımları yaklaşık 53.5 milyar dolar civarında bir rakama ulaştı. Bu yıl sektörün yeni projelerinin yatırımı değerininse Watergarden İstanbul ve Axis Istanbul ve Modern East gibi projelerle 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

● İstanbul’da AVM sayısı? İstanbul AVM’lere doydu diyebiliyor musunuz?

İstanbul’daki mevcut AVM sayısı 106 adet ve toplam kiralanabilir alan 4.206.360 metrekare. İstanbul yaklaşık 15 milyon nüfusuyla çok büyük bir şehir ve böylesi bir şehirde ihtiyaçlar ve yatırımlar devam edecektir. Sadece belli bölgelerde bir doygunluktan bahsedebiliriz.

● Bazı perakendeciler AVM’lerle büyüme sürecinin sona erdiğini söylüyor....

Türkiye’de alışveriş merkezi oranı Avrupa ortalamasının altındadır, ayrıca organize perakende henüz yeterli büyüklüğe ulaşmamıştır dolayısı ile bu gelişme devam edecek gibi gözüküyor.

● Anadolu’da AVM’si olmayan kaç tane il kaldı? Anadolu’da AVM’lere ilgi nasıl?

Türkiye’nin 81 ilinin 58’inde AVM var. Yani henüz AVM’si olmayan 23 ilimiz var. Sosyal ve kültürel imkanların nispeten sınırlı olduğu Anadolu kentlerinde AVM’ler sunduğu olanaklarla sosyalleşme anlamında çok daha fazla ilgi görüyor. İnsanlar Anadolu’da AVM’ler yoluyla bir çok perakende markasına kolaylıkla ulaşabiliyor, sinema, tiyatro, yeme-içme, kültürel aktivite alanlarıyla da sosyalleşme fırsatları yakalayabiliyor. Anadolu’da devam eden projelere baktığımızda Adana, Çorum, İzmir, Artvin, Konya, Antalya, Ankara gibi şehirlerde yatırımların sürdüğünü söyleyebiliriz.

Haberin Devamı