Cumartesi Postası Avni Yıldırım şampiyonluk yolunda: Meksika'da ölüm kalım meselesi

Avni Yıldırım şampiyonluk yolunda: Meksika'da ölüm kalım meselesi

Paylaş
Avni Yıldırım şampiyonluk yolunda: Meksika'da ölüm kalım meselesi

Lakabı ‘Mister Robot’. Üç yıllık profesyonel boksör. 15 maçta hiç yenilgisi yok. 13 Mayıs’ta çok önemli bir maça çıkıyor. Meksika’da Meksikalı Periban’ı yenerse Dünya Şampiyonluğu için oynayacak. Mister Robot ve antrenörü Ahmet Öner şu sırada Meksika Guadalajara’da. 13 Mayıs gecesi oynanacak ve TV8’den sabaha karşı canlı yayınlanacak maçı bekliyorlar

RÖPORTAJ: IŞIL CİNMEN

FOTOĞRAFLAR: BAHADIRHAN ERKOÇ


■ İlk yumruk... Yediniz mi, attınız mı?

12 yaşındaydım. İstanbul’da okul birincisiydim. Mahalledeki arkadaşlarım, yani ağabeyler benden 10 yaş büyüktü. Akşamları eğlence olsun, spor olsun diye boks yaparlardı. Ben de bir akşam peşlerinden gittim. Gidiş o gidiş. Önce yumruk yedim, sonra atmayı öğrendim.

■ Ne buldunuz ringde?

Yenildikçe ayağa kalkmayı öğrendim. Önce boks tutkuya dönüştü, sonra yenilmeme tutkusu hayatımı kapladı.

LİSTEDEKİ TEK TÜRK BOKSÖR


■ Kaç yaşına kadar bu işi yapabilirsiniz?

25 yaşındayım. Kendine çok iyi bakarsan, az yumruk yersen 40’a kadar gidersin. Ama ben 35’te bırakacağım.



Avni Yıldırım İstanbul, Antalya ve Meksika’da geçirdiği yoğun kamp dönemiyle Periban maçına hazırlandı.

13 Mayıs’ta Meksika’da Periban ile büyük maç var...

Mutlaka yeneceğim.

■ Periban’ı tanıyor musunuz?

WBC, dünyanın en büyük boks organizasyonu. Benim sıkletim, ‘Süper Orta Sıklet.’ 76.2 kilo. Orta sıklette 1125 profesyonel boksör var. Listedeki tek Türk benim. Dünya sıralamasında üçüncüyüm. Periban 19’uncu. 25 galibiyeti, iki mağlubiyeti, bir beraberliği var. Rakibim, birden fazla kez dünya şampiyonluk maçına çıktı. Zirveyi görmüş ama geri düşmüş. Şampiyonlardan birine çok az puanla yenildi. Diğeriyle berabere kaldı. Gerçekten güçlü ve saygıyı hak ediyor. Ama bunlar gözümü korkutmaz. Deplasman her zaman risklidir fakat onu yenmekten başka şansım yok.

■ Profesyonel boksta kaç mağlubiyetiniz var?

Sıfır. 15 maçta 15 galibiyetim var.

■ Vaayyy! Tablo çok net. Periban’ı yenerseniz dünya şampiyonluğu maçına çıkacaksınız...

Öyle olacak. Listenin birinci ve ikinci sırasındaki boksörler en geç Eylül’de Amerika’da karşılaşacak. Yenen boksörle de ben oynayacağım. Bu maçı alan dünya şampiyonu olacak. Şu anda birincilik kemeri açıkta, sahibi yok.

■ Periban’a bakınca ne görüyorsunuz?

Rakibime bakınca, onun benim gelecekteki hayatımı çalmak istediğini düşünüyorum. Şampiyon olursam çok çok büyük paralar, milyon dolarlar kazanacağım. Hayatım baştan aşağı değişecek. İşte bu değişimi Periban’a çaldırmak istemiyorum. Günlük hayatta çok sakin biri olmama rağmen bunları düşününce, rakibimin gözlerine bakınca, vahşileşiyorum.



■ Türkiye’den dünya şampiyonu profesyonel boksör çıktı mı?

Hayır. ‘WBC Yeşil Altın Kemer’ sahibi yok.

■ Ne kadar para kazanılıyor boksta? Bu kadar sıkıntıya değer mi?

Değmez olur mu? Çok büyük paralar kazanılıyor. WBC Dünya Şampiyonluk Kemeri’ni alırsam ve bunu 3-4 yıl korumayı başarırsam kazanacağım para en az 20 milyon dolar. Sponsorlar ve reklamdan gelecek para bunun içinde yok.

■ Kim veriyor bu parayı?

Organizatörler, boks maçlarını TV’den yayınlayan büyük kuruluşlar...

AŞKA AYIRACAK ZAMAN YOK


■ Periban ile karşılaşmak için bir ayda sekiz kilo verdiğiniz doğru mu?

Son maçımı 18 Şubat’ta İtalya’da yaptım. Arada geçen zamanda 76,2’den 84 kiloya çıktım. Maçların arasında olağan bir durum bu. Şimdi diyetle, ağır antrenmanla tekrar 76,2 kiloya düşeceğim. Haftada altı gün, günde altı saat çok yoğun antrenman yapıyorum.

■ Günde altı saat mi!

Evet. Sabah 9’da antrenman başlar. Bu yüzden en geç 6.30’da kalkarım.

■ Nasıl besleniyorsunuz?

Protein ağırlıklı. Mesela kahvaltıda altı yumurta yiyor, şekersiz kahve içiyorum. Öğle yemeği balık. Akşamları mutlaka et yiyorum. Karbonhidrat yok.

■ 30 günde sekiz kilo veremeseydiniz...

Maça çıkamazdım. 76,2 kilo olmak zorundayım. İşin ilk kuralı budur: Kilo!



Ahmet Öner eski boksör. Dünyanın sayılı boks organizatörleri arasında yer alıyor. Avni Yıldırım ile Ahmet Öner’in özel bir dostluğu var. Çünkü Öner, Avni’nin sadece antrenörü değil akıl hocası, ağabeyi. Aralarında baba-oğul ilişkisi var.


■ Gece hayatı, sigara, alkol, kadınlar her şey yasak. Nasıl dayanıyorsunuz?

O kadar da değil canım. Ben de 25 yaşındayım. Tabii ki hayatımda kadınlar oluyor. Ama yoğun aşklara ayıracak zamanım yok. Sigara asla içmiyorum. Alkol de sevmem. Benim için önce ring, sonra hayat geliyor. Çünkü para kazanmadan iyi bir hayat yaşamaya imkan yok. Ben bunun için uğraşıyorum.

Haberin Devamı