Siyaset Avrupa Birliği'ne rest: Vizeyi kaldır
Paylaş
Avrupa Birliği'ne rest: Vizeyi kaldır

AB ile katılım müzakerelerine bile başlamayan 3 Balkan ülkesine getirilen 'vize muafiyeti'nin ardından Türkiye de sesini yükseltti

Avrupa Birliği (AB) geçen hafta, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya’ya vizeyi kaldırarak bu ülke vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı sağlamıştı.Türkiye-AB müzakerelerinde ‘çevre’ başlığının açılması nedeniyle dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Hükümetlerarası Konferans’ta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’nın rahatsızlığını iletti.

Haberin Devamı

‘ÇİFTE STANDART’

Davutoğlu, “Türkiye katılım müzakerelerini sürdürürken bu hakkın Türk vatandaşlarına tanınmaması kabul edilemez. Türkiye, batı Balkan ülkelerinden istenen tüm teknik kriterleri yerine getirmeye hazır. Teknik koşullar yerine getirildikten sonra vize kalkmazsa bunu çifte standart olarak göreceğiz” dedi.

Avrupa Birliği ise vize muafiyeti için başta yasadışı yollarla AB’ye geçenlerin Türkiye’ye iadesini öngören anlaşmanın imzalanmasını istiyor. Ancak bu anlaşmanın uygulanmasının maliyeti çok fazla. Bu nedenle Türkiye, AB’nin maliyeti paylaşmasını istiyor. Aranan diğer kriterler ise biyometrik pasaporta geçiş, sınırların etkili kontrolü ve organize suçlarla kararlı mücadele.