Ekonomi Avrupa kabusu bitmiyor

Avrupa kabusu bitmiyor

Paylaş
Avrupa kabusu bitmiyor

Piyasalar sarsıldı, euro tepetaklak oldu, borsalar çakıldı, altın yeni rekora koştu

Borç krizi endişesi

Yunanistan’ı iflas noktasına getiren, İspanya, Portekiz ve İtalya’da kaygıyla izlenen borç sorunu büyüyor. Avrupa Birliği’nin (AB) geçen hafta sonunda açıkladığı 700 milyar euro’luk dev kriz kalkanının etkisi bir hafta bile sürmedi.

Haftanın son gününde, borç krizinin Euro Bölgesi’ni dağıtabileceği, böyle olmasa bile Avrupa’da büyümeyi sekteye uğratacağı yönündeki endişeler, siyaset ve ekonomi dünyasında yüksek sesle dile getirilmeye başladı. Küresel piyasalar allak bullak oldu.

19 ayın en düşüğü

Uluslararası piyasada euro, dolar karşısında 19 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hafta başında 1.30’a kadar çıkan parite dün 1.24’ün altına indi.

Dövizdeki hareketin Türkiye piyasasına etkisi, doları serbest piyasada 1.5310 seviyesine çıkardı. Euro 1.9110 lirayla önceki günkü satış fiyatından kapandı.

Yatırımcının ‘güvenli limanı’ altın da rekor kırdı. Altının ons (31 gram) fiyatı 1.245 doları gördü, iç piyasada tam Cumhuriyet Altını 406, 24 ayar altın 60.8 liraya çıktı.

Borsa 56 binin altında

Dünya borsaları da dün önemli kayıplar verdi. Avrupa’da yüzde 5’lere ulaşan borsa düşüşü, İngiltere’de yüzde 3.14, Almanya’da 3.12, Fransa’da 4.59 oldu. Amerika’da kayıp yüzde 2’yi aştı.

Güne Avrupa’daki endişelerle başlayan İstanbul Borsası da yüzde 3.77 düşerek 55 bin 747 puandan kapandı. Borsa, bir kez daha haftayı 56 bin puanın altında kapatmış oldu.

İstanbul Borsası’ndaki düşüşte, Avrupa etkisinin yanı sıra bir kuruluşun Türk hisseleri için satış tavsiyesi vermesinin de etkisi görüldü.

2

Haberin Devamı