Ekonomi Avrupa’nın istediği üzümü eğitimle ürettiler

Avrupa’nın istediği üzümü eğitimle ürettiler

Paylaş
Avrupa’nın istediği üzümü eğitimle ürettiler

Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün üreticinin bilinçlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği Çiftçi Tarla Okulu Projesi kapsamında Honaz’ın Kızılyer Mahallesi’nde eğitim verilen bağcılar törenle sertifikalarını aldı.

Uygulamalı olarak verilen eğitimin sonunda üretilen üzümler Avrupa’ya ihracat yapan firmalar tarafından satın alındı.
Denizli’de bugüne kadar Pamukkale, Honaz ve Buldan ilçelerinde hayata geçirilen ve 140 üreticinin eğitim aldığı Çiftçi Tarla Okulu Projesi’nde Honaz’ın Kızılyer Mahallesi’nde projeye katılan 20 üzüm üreticisine sertifikaları verildi. Şubat ayında başlatılan projeyle haftada iki kez üreticileri kendi bahçesinin uzmanı yapmak, üretimde verimliliği, kaliteyi artırmak, hastalık ve zararlıları daha kolay tanıyabilmelerini sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek amacıyla arazisinde teorik ve uygulamalı eğitim verildi.


Hasat öncesi denetim kapsamında Çiftçi Tarla Okulu’na katılan üreticinin bağından kalıntı için numune alındı. Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nde analizleri yaptırıldı ve üretim aşamasında kullanılan yöntemlerin sonuçları alındı. Analiz sonucunda üreticilerin üzümlerinde kullanılan kimyasal sayısının 5 ve daha altında tespit edilmiş olması AB ülkelerine ihracat yapan firmalar tarafından tercih edilmesini sağladı.

Eğitimi tamamlayan 20 üzüm üreticisine sertifikalarını veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri proje ile üreticilerin kendi bağının uzmanı haline getirildiğini, mücadelelerde doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda ve uygun ilaçlama aleti ile kullanmalarının sağlandığını, gereksiz ilaçlamaların ortadan kaldırılarak kaliteli temiz ürün yetiştirilmelerine yardımcı olunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı