Hakan Çelik Avrupa’nın krizi
HABERİ PAYLAŞ

Avrupa’nın krizi

Haberin Devamı

Yıllar önce Avrupa için “Ekonomik olarak dev, siyasi açıdan cüce, askeri olarak da solucan” benzetmesi yapılmıştı. Yaşanan olaylar karşısında Avrupa’nın etkisizliği bu benzetmenin doğruluğunu kanıtlıyor.

Avrupa Birliği, neredeyse kalbi sayılabilecek bir coğrafyada Yugoslavya’nın kanlı biçimde parçalanmasına göz yumdu.

Rusya’nın Ukrayna’nın yarısını yutmasını sadece izledi. Dağlık Karabağ, Ermenistan’ın işgalinde kaldı.

AB’nin Ortadoğu’da adı bile geçmiyor. Şimdi bir başka krizde daha Avrupa’nın politikasızlığı vahim şekilde ortaya çıkıyor.

Katalonya dün tek taraflı bağımsızlık ilan etti, İspanya da bölgenin otonom özelliğini kaldırdı ve yönetimi doğrudan devraldığını ilan etti.

Bu krizin geleceği yıllar öncesinden belliydi. Avrupa konuyu barışçı şekilde çözebilmek için hiçbir şey yapamadı. Avrupa’nın 5. büyük gücü durumundaki İspanya parçalanmanın ve kaosun eşiğinde. AB’nin Katalonlara yönelttiği tehdit dışında hiçbir somut söylemi yok.

Katalonya ile başlayan kriz çorap söküğü gibi Avrupa’nın tamamına yayılabilir. Bu süreci Belçika’nın bölünmesi, İskoçya’nın bağımsızlığını ilan etmesi, Kuzey İrlanda’nın İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi izleyebilir.

Geçen hafta İtalya’nın en zengin iki kuzey eyaletinde yapılan anketten “bağımsızlık” mesajı çıktı.

Bu dağılma görüntüsü ilk etapta ciddi siyasi ve ekonomik dalgalanmalara neden olacak. Silahlı çatışma ihtimali de gözardı edilmiyor. Katalonya, İspanya’dan bütünüyle koparsa ya da İskoçya, Birleşik Krallık’tan ayrılırsa AB üyelikleri de tamamen düşecek mi, yoksa bir formül bulunabilecek mi? Bu sorunun yanıtı da belirsizliğini koruyor.

Bunları şunun için yazdım, Avrupa’nın hantal, negatif ve demoralize edici tutumunun bir tek Türkiye’ye yönelik olduğunu sanıyoruz, hayır öyle değil işte.

AB kendi içinde en hayati sorunlarını çözemiyor. Hele böyle karmaşık meselelerde AB her büyük ülkenin farklı bir yere çektiği birlik görünümünde.

Ben başından beri aynı görüşü savunmaya devam ediyorum. Türkiye’nin katılımı büyük sorun yaratmayacak tam tersine Avrupa’nın büyük meseleleri çözmesini kolaylaştıracaktır.



Fatih, tarihi ve kültürel kimliğiyle İstanbul’un en önemli ilçelerinden. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir bu sabah 10.00’dan itibaren CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. İlçede 10 bin 400 tarihi eser var.

Bunların restorasyonundan Sulukule ve Ayvansaray projelerine, Kapalıçarşı’nın durumundan “Her Okula bir Orkestra” girişimine kadar bir dizi önemli konuyu ele alacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder