Spor Avrupa'da Bosna rüzgârı

Avrupa'da Bosna rüzgârı

Paylaş
Avrupa'da Bosna rüzgârı

Bosna-Hersekli çok sayıda futbolcu, Avrupa'nın önemli takımlarında büyük başarılara imza atarak Boşnak halkının gurur kaynağı oluyor

Yemyeşil bitki örtüsüyle adeta her tarafı "çim saha" görünümündeki Bosna-Hersek’te, futbol en çok sevilen spor dalı olarak öne çıkıyor.

Ülkenin maddi koşullarının elverişsiz olması nedeniyle, birinci lig takımında oynayan "en iyi futbolcunun" bile aylık geliri ortalama 1000-1500 lira ile sınırlı kalıyor.

Maddi imkansızlıklar ve Bosna’da 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Bosnalı futbolcular, gittikleri Avrupa ülkelerinde "dev takımları" başarıdan başarıya taşıyor.

BUNDESLIGA’YA DAMGA VURDULAR

Almanya Birinci Futbol Ligi’nde (Bundesliga) 2008-2009 sezonunda adeta Bosnalı futbolcular fırtına estirdi. Bosnalı futbolcular Edin Dzeko ve Zvyezdan Misimoviç’in başarılı futbolu sayesinde forma giydikleri Wolfsburg takımı, Bayern Münih, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund ve Schalke 04 gibi önemli takımları geride bırakarak şampiyon olmayı başardı.

MİSİMOVİC ASİST KRALI OLDU

Bundesliga’da 2008-2009 sezonunda topu 22 kez ağlarla buluşturan Boşnak futbolcu Edin Dzeko, Almanya’nın "gol kralı" olurken, Galatasaray’ın yeni transferi Bosnalı Zvyezdan Misimoviç ise aynı sezon ligin "en iyi asist yapan oyuncusu" seçildi.

MİLLİ KAHRAMAN DZEKO

Bundesliga tarihinde iki sezon peş peşe 20’den fazla gol atarak, bu başarıya ulaşabilen ikinci futbolcu olan Dzeko, Bosna-Hersek’te adeta "milli kahraman" olarak görülüyor.

Dzeko’nun forması ise ülkesinde en çok tercih edilen spor kıyafeti olarak küçük-büyük bütün Bosnalılar tarafından sevilerek giyiliyor.

Edin Dzeko, futbol hayatına Saraybosna’nın "Zelyezniçar" takımında başladı. 2005 yılında Çek Cumhuriyeti’nin Teplice takımına transfer olan Dzeko, 2007 yılında 4 milyon avro değerindeki anlaşma sonucu Almanya’nın Wolfsburg takımına geçti.

Avrupa’nın en büyük külüplerinden İngiltere’nin Chelsea, Tottenham, Manchester City, İspanya’nın Real Madrid ve Atletico Madrid, İtalya’nın Milan takımının teklif ettikleri yüksek transfer bedellerine rağmen Wolfsburg’da kalmayı tercih eden Dzeko, bu sezonda da takımındaki başarısını devam ettiriyor.

HOFFENHEIM BAŞARISINI BOŞNAKLARA BORÇLU

Bu sezon "Bundesliga’nın" zirvesinde bulunan Hoffenheim takımının orta sahası ve forveti yine Bosnalılar’a ait.

Vedad İbişeviç ve Seyad Salihoviç ikilisinin attığı gollerle 2 yıl önce ikinci ligden birinci lige çıkan Hoffenheim takımı, yine bu ikilinin etkili oyunu sayesinde şimdi ligin zirvesine oturmayı başardı.

Hoffeheim’in forvet oyuncusu Vedad İbişeviç, geçen sezonda yaşadığı sakatlığa rağmen 14 gol atmayı başardı.

ÜLKESİ MİLLİ TAKIMA KABUL ETMEDİ, İSVEÇ'TE YILDIZ OLDU

Bosna savaşı sırasında (1992-1995) Bosna Hersek’ten ailesiyle birlikte İsveç’e taşınan Zlatan İbrahimoviç’in futbol yeteneği kısa süre içinde fark edildi.

Futbol kariyerine İsveç’in "Malmo" takımında başlayan İbrahimoviç, kısa süre içinde Hollanda’nın Ajax takımına transfer oldu. Hollanda’dan sonra İtalya giden İbrahimoviç, bu ülkede İnter ve Juventus takımlarında forma giydi.

İnter’den İspanya’nın en başarılı takımlarından Barcelona’ya transfer olan İbrahimoviç, bu sezon yeniden İtalya’ya döndü ve AC Milan’ın formasını giyiyor.

Dünyanın en iyi forvet futbolcuları arasında gösterilen İbrahimoviç, çok istemesine rağmen Bosna-Hersek milli futbol takımı formasını ülkesinin siyasi karışıklığı nedeniyle giyemedi.

TÜRKİYE BOSNALI FUTBOLCULARI BOLİÇ VE BALİÇ’LE TANIMIŞTI

Bosna-Hersek denince Türk futbolsevenlerinin aklına gelen ilk isimler Elvir Boliç ve Elvir Baliç oluyor. Bosna savaşının başladığı yıllarda Belgrad’ın Kızılyıldız takımında oynayan Boliç, takımından tazminatını almadan İstanbul’a geldi.

Türkiye’de Fenerbahçe, Galatasaray, Gaziantepspor, İstanbulspor, Gençlerbirliği ve Malatyaspor formasını giyen Boliç, Fenerbahçe formasıyla şampiyonlar ligi maçında İngiltere’nin Manchester United takımına deplasmanda attığı golle bu takımın kendi sahasında Avrupa kupalarında 50 yıl süren yenilmezliğine son veren oyuncu olarak tarihe geçmişti.

Hem Fenerbahçe hem Galatasaray forması giyen Elvir Baliç ise bir zamanlar Real Madrid’in en pahalı transferi olarak Avrupa’nın spor gazetelerine manşet olmuştu.

Real Madrid’de geçirdiği şanssız bir sakatlık nedeniyle Baliç’in Avrupa macerası erken bitti. Baliç, şu anda Bosna-Hersek milli takımında Saffet Susiç’in yardımcılığını yapıyor.

2

Haberin Devamı