Dünya Avrupa'da kokain bağımlısı

Avrupa'da kokain bağımlısı

Paylaş
Avrupa'da kokain bağımlısı

Birleşmiş Milletler 2010 Dünya Uyuşturucu Raporu korkunç bir tabloyu ortaya çıkardı

Buna göre gelişmekte olan ülkelerde uyuşturucu madde kullanımı arttı. Afganistan gibi afyon ve kokain üreticisi ülkelerde uyuşturucu kullanımı azalırken, Avrupa ülkelerinde ise kokain kullanımı son on yılda 2 milyondan 4,1 milyon kişiye ulaştı.

Haberin Devamı

Avrupa’da 15-35 yaş arası yaşamını yitirenlerin yüzde 4’ü uyuşturucu yüzünden ölüyor. Amfetamin (Laboratuvarda üretilen sentetik uyuşturucu) benzeri uyuşturucu madde kullananların dünya çapındaki sayısı 40 milyon. Ekstazi kullanımı daha çok Kuzey Amerika ve Asya ülkelerinde artış gösteriyor.

Avrupa’da 74 milyon kişi esrar kullanıyor. 13 milyon kişi kokain, 10 milyon kişi ekstazi, 12 milyon kişi amfetamin bağımlısı. Afyon ve türevini kullananlar ise 1.5 milyon kişi.

Türkiye’de sayı artıyor

2009 yılında dünya çapında 20 milyon uyuşturucu bağımlısı, ekonomik nedenlerle tedavi olamadı.Türkiye’de de durum iç açıcı değil. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre ülkemizde 2 bin 853 madde bağımlısı yatarak tedavi gördü. Bunlardan yüzde 43,6’sı afyon ve türevleri, yüzde 36,3’ü esrar kullanmış. Uyuşturucu madde ve madde bağımlılığına bağlı ölümler yıllar içinde hızla artıyor

Haberin Devamı