Yaşam Avrupalı erkeklerin kökeni Anadolu!

Avrupalı erkeklerin kökeni Anadolu!

Paylaş
Avrupalı erkeklerin kökeni Anadolu!

Bir İngiliz üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Avrupalı erkeklere şok yaşatacak

İngiltere’de Leicester Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir gen araştırması, Avrupalı erkeklerin büyük bir bölümünün Anadolu’dan geldiğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Erkeklerin Y kromozomları üzerinde gerçekleştirilen araştırma, bugünkü Avrupalı erkeklerin, 10 bin yıl önce Anadolu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya gelen ilk çiftçilerin torunları olduğunu gösterdi.

The Independent gazetesinin haberine göre, Leicester Üniversitesi bilimadamları, yaklaşık 110 milyon Avrupalı erkekte bulunan R1b1b2 haplogrubu adı verilen Y kromozomu silsilesinin tekrarlama miktarını inceledi.

Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomu babalardan oğullara geçiyor. Erkekler bir X ve bir Y kromozomu taşırken, kadınlarda iki X kromozomu bulunuyor.

ANADOLULU ÇİFTÇİLER TAŞIDI

Araştırmacılar bu çerçevede, İrlanda’dan Türkiye’ye kadar erkeklerden toplanan DNA veritabanlarını inceleyerek, kıtanın farklı bölgelerinde silsilenin ne kadar sıklıkla tekrarladığını araştırdı. Araştırma sonucunda, silsilenin Anadolu ve Ortadoğu’da oldukça az olduğu, kuzeybatı Avrupa’da ise çok yaygın olduğu ve İrlanda’da yüzde yüze kadar ulaştığı ortaya çıktı. Bilimadamlarına göre bu da, silsilenin Anadolu ile Ortadoğu’daki Verimli Ay denilen bölgeye dayandığını gösterdi.

Haberin Devamı

İngiliz araştırmacılar, buradan yola çıkarak erkek genlerinin Avrupa’ya Anadolu’lu çifçiler aracılığıyl taşındığı sonucuna vardı.

The Independent, çiftçilik tekniklerinin Avrupa’da avcılık ve toplayıcılıkla geçinen topluluklara, Anadolu ve Mezopotamya’dan geçtiği yolundaki tarih tezlerini doğruladığını yazdı.

AVCI-TOPLAYICILARIN YERİNİ ALDILAR

Leicester’deki araştırmayı gerçekleştiren bilimadamlarından Patricia Balaresque, çıkan sonuçlara göre, Avrupa’daki Y kromozomlarının yüzde 80’inin Anadolu’lu çiftçilerden geldiğini söyledi. Balaresque, anneden çocuğa geçen mitokondrial DNA’lar üzerinde yapılan arıştırmanın, kadın genlerinin ise ağırlıkla avcı-toplayıcı topluluklardan geldiğini gösterdiğini bildirdi.

İngiliz araştırmacı, buradan yola çıkarak, çiftçi erkeklerin, avcı-toplayıcı erkeklere baskın gelerek onların yerini aldıkları sonucuna varıldığını bildirdi.

DHA