Yaşam Avrupalılar çelik-çomak öğreniyor

Avrupalılar çelik-çomak öğreniyor

Paylaş
Avrupalılar çelik-çomak öğreniyor

Kayseri'de, AB tarafından desteklenen "Haydi Sokak Oyunlarını Hatırlayalım" adlı gençlik değişim projesi kapsamında çeşitli ülkelerden kente gelen gençler, geleneksel Türk oyunlarını öğreniyor

Talas Belediyesi Gençlik Meclisi ve Çocuk Aklı Gençlik Topluluğu tarafından yürütülen, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından desteklenen "Haydi Sokak Oyunlarını Hatırlayalım" adlı proje kapsamında, İtalya, Portekiz, Litvanya ve Romanya’dan 18-25 yaş arasındaki 20 genç, Kayseri’ye geldi.
Talas Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde Fatih Keçiyokuşu ve Taner Şahin’den geleneksel Türk sokak oyunları eğitimi alan gençler, kentin ve Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini gezme fırsatı da buluyorlar.

Haberin Devamı

Fatih Keçiyokuşu, unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk oyunlarını yaklaşık 5 yıldır araştırdıklarını ve bu oyunların eğitimini verdiklerini belirtti.
"Haydi Sokak Oyunlarını Hatırlayalım" projesi kapsamında Kayseri’de bulunan Avrupalı gençlere de çelik çomak, mendil kapmaca, yakar top, birdir bir, ip atlama, sek sek, körebe gibi Türk kültürüne ait oyunları öğreteceklerini dile getiren Keçiyokuşu, şunları anlattı:

"Günümüz gençleri artık vakitlerinin büyük bölümünü televizyon ya da bilgisayar başında geçiriyor. Bu sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu. Bizler bu problemi oyunlarımızı hem ülkemiz gençlerine hem de Avrupa’dan gelen bu gençlere öğreterek çözmeye çalışıyoruz. İlgiyle izliyorlar ve oynarken oldukça eğleniyorlar. Ayrıca onların kültüründe yer alan oyunları biz de öğrenerek hem uyguluyor hem de gençlerimize öğretiyoruz."
Proje eğitmeni Tülay Alakoç da, "Bu proje ile hem eski sokak oyunlarını tekrar ortaya çıkarmayı hem de farklı ülkelerin bu alandaki kültürel çeşitliliklerini öğrenerek gençlerimizin akranları ile birbirlerine hoşgörülü bakmalarını ve davranmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Gençlerimizi projemize aktif olarak dahil edip, onların etkileşim içerisinde olmaları, yabancı düşmanlığını ve ön yargıları ortadan kaldırmaları hedeflenmiştir" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA