Dünya Avrupa'nın gay liderleri

Avrupa'nın gay liderleri

Paylaş
Avrupa'nın gay liderleri

Dünyanın saygın haber dergilerinden Time, Batı Avrupa'da liberal yaklaşımlar sayesinde eşcinselliğini gizlemeyen liderlerin siyaset dünyasının zirvesine yükselebildiğini yazdı

Time, İzlanda’da lezbiyen politikacı Johanna Sigurdardottir’in Başbakan olmasıyla bütün dünya medyasının “İzlanda’da dünyanın ilk açık eşcinsel lideri” başlığını attığını belirterek, bir tek İzlanda basınının Sigurdardottir’in cinsel tercihinden söz etmediğini yazdı.

Haberin Devamı

İzlanda Üniversitesi’nden Kamu İdaresi ve Siyaset Enstitüsü Direktörü Margret Bjornsdottir, “Burada eşcinsel olmak bir mesele değildir. Önemli bir özellik olarak görülmez” dedi.
Dergi, bu tarz liberal yaklaşımlar sayesinde Batı Avrupa’da çok sayıda politikacının eşcinsel olduklarını açıklayarak üst düzey görevlere gelebildiğini vurguladı.

Time, bu duruma örnek verirken şöyle yazdı: “İngiliz Parlamentosu’nda halen 11 eşcinsel erkek ve kadın temsilci bulunuyor, bunlardan ikisi de kabinede görev yapıyor. Geçen haziran ayında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy eşcinsel televizyon sunucusu Frederic Mitterrand’ı Kültür Bakanlığı’na atadı. 2010’de cumhurbaşkanlığı seçimine katılması beklenen Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe gey. Alman Hür Demokratik Parti’nin lideri Guido Westerwelle ülkesinin Dışişleri Bakanı olarak Berlin ve Hamburg belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu ‘gey seçkinlere’ katıldı.”

Haberin Devamı

Bu durumun ABD’dekinden çok farklı olduğuna dikkat çeken dergi, Amerika’da seçimle işbaşına gelinen 511 bin görevin yalnızca 450’sinde eşcinselliğini gizlemeyen kişilerin bulunduğunu kaydetti. Time, bu konuda Avrupa ile ABD arasında toplumsal bir uçurumun da bulunduğunu belirtti. 2007’de yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 49’unun “toplum eşcinselleri kabul etmeli” dediğini yazan dergi, Fransa, Almanya ve İspanya’da bu oranın yüzde 80’in üzerinde olduğunu kaydetti.