Dünya Avrupa'nın kalbinde isyan ateşi

Avrupa'nın kalbinde isyan ateşi

Paylaş
Avrupa'nın kalbinde isyan ateşi

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni genel merkez binasının bugünkü resmi açılışı öncesinde şehrin farklı yerlerinde düzenlenen gösterilerde olaylar çıktı

ECB’nin yaklaşık 1,3 milyar avro harcadığı Almanya’nın Frankfurt kentindeki yeni binasının açılışı bugün yapılacak. Açılış öncesinde kapitalizm karşıtı eylemleriyle bilinen "Blockupy" adlı harekete mensup çok sayıda gösterici, ECB’nin kemer sıkma politikaları ve yeni banka binasının yüksek maliyetini şehrin farklı yerlerinde eylemler düzenleyerek protesto etti.

Haberin Devamı

SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE OLAYLAR ÇIKTI

Sabahın erken saatlerinde toplanan göstericiler, polis araçlarını yaktı ve çevredeki binalara zarar verdi. Gösterilerde görev alan yaklaşık 5 bin polisten 80’i yaralandı, çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Şehir merkezindeki ve ECB binasına yakın bazı sokaklar kapatıldı.

Akşama kadar sürecek protesto eylemlerine yaklaşık 10 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

"BLOCKUPY"

Protestocu grup "Blockupy" sözcüsü Hendrik Wester, yaptığı açıklamada, polisin eylem yapanların bir kısmına saldırdığını ileri sürdü. Wester, grup olarak bugünü böyle planlamadıklarını, polisin provokasyonlara karşı önlem almadığı savundu.

Polis Sendikası Başkanı Oliver Malchow ise Frankfurt’taki şiddeti eleştirerek, ağır suçlar işlendiğini ifade etti. Malchow, daha fazla çatışma çıkmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ESKİ PAZAR YERİNE İNŞAA EDİLDİ

ECB’nin 2002 yılı ortalarında yapımına başladığı yeni merkez binası Frankfurt’un Ostend semtinde yer alan eski bir pazarın yerine inşa edildi. Yaklaşık bin 800 personele sahip banka daha önce üç farklı yerleşkede faaliyet gösteriyordu. Yeni merkeze taşınmasının ardından bankanın bütün çalışanları tek binada bir araya gelmiş oldu.

Kare kare Almanya'daki gösteriler