Beden Sağlığı Ayağından alıp eline parmak yaptılar

Ayağından alıp eline parmak yaptılar

Paylaş
Ayağından alıp eline parmak yaptılar

Recep Kaya (37) bir iş kazasında parmağını kaybetti. 3 yıl boyunca bu elini herkesten saklayan Kaya'nın 2 yıl önce ikinci ayak parmağından 7 saatlik bir ameliyatla baş parmak yapıldı ve kasığından doku nakli ile yaşayan bir parmak haline getirdi

Türkiye’de iş kazasının kapısını çaldığı binlerce kişiden biri Recep Kaya. Üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptırıyor ve parmağı kökünden kopuyor. İki defa dikilmeye çalışılsa da nafile; çabalar sonuç vermiyor ve başparmağı yerini koca bir boşluğa bırakıyor. 37 yaşındaki Recep Kaya ‘Elimi nereye saklayacağımı bilemiyordum’ derken başparmaktan yoksun bir hayatın hem psikolojik hem fiziksel sıkıntılarına derinden maruz kalıyor!

İşe başlayalı dört ay olan Recep Kaya ve ailesinin bu talihsiz kazayla bütün yaşantıları değişiyor bir anda. İzmit’teki evlerinden 2 küçük çocuklarıyla yıllardır gitmediği köyüne göçmek zorunda kalıyor; anne babasının yanına yerleşiyor. Temel ihtiyaçlarında başkasına bağımlı olmak, elinde oluşan koca boşluk nedeniyle elini nereye koyacağını bilememek, cebine saklamak hatta zaman zaman bezle sarıp dolaşmak, yeri geldiğinde ‘kızının ayakkabısının bağcıklarını bağlayamamak’ üzüntüsüne üzüntü katıyor hatta depresyona giriyor. Ancak canına tak edip de araştırmalarını yoğunlaştırınca kader karşısına Acıbadem Maslak Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’ı çıkarıyor.

Prof. Dr. Şükrü Yazar, önce 2014 Kasım’ında Recep Kaya’nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yapıyor, boşluğu kendi dokuları ile dolduruyor. 9 ay sonra da7 saat süren ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak naklediyor.

BAŞ PARMAK HAYATIMIZIN YÜZDE 50'SİNİ YÖNETİYOR

Prof. Dr. Şükrü Yazar, ‘ileri derecede sofistike’ dediği 7 saatlik ameliyatı ekibiyle birlikte başarıyla gerçekleştiriyor. Recep Kaya’nın sağ ayağının ikinci parmağını, sol elinin başparmağı olarak tüm fonksiyonları ile ustalıkla naklediyor yeni yerine. Uzun süren ve oldukça komplike olan bu operasyonlar için genellikle ameliyatlara iki ekip giriyor. Birinci ekip mikrocerrahi yöntemlerini kullanarak nakledilecek olan ayak parmağını hazırlıyor, aynı anda diğer ekip ayak parmaklarının aktarılacağı elde; damarları sinirleri, tendonları ve kemiği hazırlıyor. Daha sonra eldeki ve aktarılan parmaktaki kemik ve tendonlar tespit ediliyor.

Prof. Dr. Şükrü Yazar “En son damarlar ve sinirleri cerrahi mikroskop altında mikro cerrahi yöntemleri kullanarak birbirine dikiyoruz. Burada cerrahi ekibin tecrübesi çok önemlidir. Komplike ve özellikli olan ayaktan ele parmak nakli operasyonları, kişinin iş ve sosyal hayata kazandırılmasında ve el fonksiyonlarının yeniden sağlanmasında son derece etkin bir yöntemdir. Başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor” diyor.

'ARTIK KENDİMİ EKSİK HİSSETMİYORUM'

Recep Kaya şimdi fizik tedavi sürecinin ardından yeni başparmağını tamamıyla kullanabilir hale gelmenin mutluluğunu yaşıyor ve “Artık kendimi eksik ve temel ihtiyaçlarımda başkasına bağımlı hissetmiyorum. Sürekli elimi saklamaya çalışarak toplumdan kendimi kaçırmak zorunda kalmıyorum. Anneme kestirdiğim sağ elimin tırnaklarını kendim kesebiliyor, kızımın ayakkabı bağcıklarını bile kolaylıkla bağlayabiliyorum. Onların mutluluğu beni daha çok mutlu ediyor” diyor.



Haberin Devamı