Dünya Ayakta öldüler

Ayakta öldüler

Paylaş
Ayakta öldüler

Kamboçya, bir festival sırasında yaşanan izdihamda 378 kişinin ölmesinin şokunu yaşıyor...

Su Festivali sırasında bir köprü üzerinde çıkan izdihamda 378 kişinin can vermesi, Kamboçya’yı yasa boğdu. Ölenlerin fotoğrafları, yakınları tarafından teşhis edilmeleri amacıyla panolara asılırken, facianın nedeni araştırılıyor. En büyük ihtimal, ışık şovu için ikinci köprünün kapanıp binlerce insanın tek köprüden festival alanına alınması.

Haberin Devamı

HARRİYET gazetesinin haberine göre, günün ağarmasıyla trajedinin korkunç boyutları da ortaya çıktı. Ülkeyi yasa boğan olay, önceki akşam başkent Phnom Penh’de yaşanmıştı. Su Festivali nedeniyle binlerce kişi Bassac Nehri’nin üzerinden geçen köprüye hücum edince izdiham çıkmıştı. Kaçmaya çalışanlardan bir kısmı, nehre atlayarak canını kurtarmaya çalışırken de bir kısmı ezilerek can vermişti.

İZDİNAMIN NEDENİ NETLİK KAZANMADI

İzdihamın tam olarak neden çıktığı ise açıklık kazanmadı. Bir iddiaya göre köprüde elektrik kaçağı söylentisi insanların kaçışmasına yol açarak izdihamı tetikledi. Polis ve görgü tanıklarına göre, su ve ışık şovunu düzenleyen organizatörler, nehir üzerindeki diğer köprüyü gün içinde kapama kararı alınca tek köprüde yığılma oldu. Kalabalık da izdihamı getirdi. Güvenlik güçlerinin izdihamı yatıştırması saatler sürdü. Bu sırada da pekçok kişi ezilerek can verdi.

Haberin Devamı

GÜÇLÜLER KAÇABİLDİ

Ezilmekten son anda kurtulan 27 yaşındaki bir kadın, “Şok olmuştum. Orada öleceğimi sandım. Güçlü olanlar kaçmayı başardı, ölenlerin çoğu kadın ve çocuk. Yanımdaki 60 yaşlarındaki bir kadın öldü. Ağlayanlar, yardım isteyenler vardı. Kimse kimseye ulaşamıyordu. Herkes koşuyordu” diye anlattı. Hükümet sözcüsü, can kaybını 378, yaralı sayısını ise 755 olarak açıkladı.

Ölen ya da yaralanlar arasında yabancı olmadığı belirtildi. Kamboçya Başbakanı Hun Sen, “Kızıl Kmer rejiminin çökmesinin ardından son 31 yılda yaşadığımız en büyük trajedi” dedi. 1970’li yıllarda Kızıl Kmer rejiminin radikal uygulamalarının 1.7 milyon kişinin ölümüne yol açtığı iddia ediliyor.

Ayakta öldüler

Başkent polisi, olayın nedeniyle ilgili araştırmanın sürdüğünü söylerken, köprünün dar olmasının trajedinin boyutunu katladığına işaret ediyor. Paniği köprünün çöktüğüne dair söylenti yayılmasının tetiklediği ve araç köprüsünden adaya giden insanların yaya köprüsünden dönmeye çalışmasının durumu kötüleştirdiği de gelen haberler arasında.

80 METRELİK FACİA

Festivale katılanların çoğu ya nehirde boğularak ya da insan bedenleri arasında kalarak can verdi. Trajediden saatler sonra, köprüye hiç dokunulmamıştı. Ayakkabılar, parmak arası terlikler, yırtık giysi parçaları 80 metre uzunluğundaki yaya köprüsünün üzerine yayılmıştı. Başkenti, restoran ve fuar alanının bulunduğu yapay eğlence adasına bağlayan köprü, feci olayın sessiz tanıklığını yapıyordu. Köprüye gelen Budist rahipler ölenler için dua etti.

Haberin Devamı