Gündem Ayasofya ayinine devlet engeli

Ayasofya ayinine devlet engeli

Paylaş
Ayasofya ayinine devlet engeli

200 kişilik Yunan asıllı Amerikalı grup yarın Ayasofya'da ayin planlıyor; ancak devlet bunu önleyeceğinin sinyalini verdi

Kendilerini Yunan asıllı Amerikalı olarak nitelendiren bir grubun Ayasofya'da ayin yapma girişimini değerlendiren Turizm Bakanı Günay, "Özel bir kasıtla huzur bozmak isteyen bazı gayretler varsa, devlet buna karşı önlemler alacaktır" dedi. Bölgede olay çıkmaması için yarın 500 polisle geniş güvenlik önlemleri alınacak.

200 kişilik bu grup, 17 Eylül Cuma günü, yani yarın Ayasofya Müzesi'nde ayin yapacaklarını duyurmuştu. İpsala sınır kapısından İstanbul’a yol alması beklenen kafile, müze içine biletsiz giriş yaparak ayin düzenlemeye çalışacak.İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Türk makamlarına söz konusu eylemle ilgilerinin bulunmadığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

NTV'nin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Özel bir kasıtla huzur bozmak isteyen bazı gayretler varsa devlet buna karşı önlemler alacaktır" dedi.

Günay sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne yazık ki fanatik grubun yurtdışından kaynaklanan bir girişimi var. Biz sembolik ayin imkânlarıyla kardeşliğe, dostluğa katkı yapmaya çalıştık. Bazı Müslüman vatandaşlarımız Ayasofya'da bayram namazı talebiyle geldiler. Biz de 900 yılı aşkın kilise olarak 500'e yakın süre cami olarak hizmet ettiğini, toplu ayinlere özel hizmet etmemesi gerektiğini anlattık. Arkadaşlarımız anlayışla karşıladı. Bayram namazı talebi çevredeki Sultanahmet gibi mabedlerde giderildi.

"Gözümüz gibi koruyoruz"

İçeriden kaynaklanan bir zorlama yok. Dışarıdan kaynaklanan girişimle dinler arası diyalog girişimini bozmaya yönelik gayret var. Ayasofya gibi özel bir yerde gösteri yaparak sevimsizlik yaparak bu imajı bozmaya çalışıyorlar. Buna kimsenin imkan vermeyeceğini umut ediyoruz. Biz Ayasofya'yı gözümüz gibi koruyoruz. 1500 yıllık bir mabed fanatik grupların özel gösteri yapması için uygun bir mekan değil.

Haberin Devamı

Bayram namazı talebi kitle gösterisine dönüşmeden gündemden düştü. Son girişim için Patrikhane gayret gösteriyor, Dışişleri Bakanlığı gayret gösteriyor. Bunu atlatabiliriz. Toplu gösteri, başka gösterileri tahrik edebilir."

BİLETSİZ GİRMEYE ÇALIŞACAKLAR

Yunan-Amerikan Kültür Derneği Konseyi " üyelerinin yarın Yunanistan'dan İstanbul'a geleceği bildirildi.

Grup üyeleri Ayasofya'ya biletsiz girmeye çalışacakları belirtiliyor. Bilet alarak girerlerse Ayasofya'nın müze olduğunu kabul edecekleri için grup üyeleri ilk aşamada biletsiz girmeye çalışacaklar. Grubun biletsiz girememeleri durumun da ise Ayasofya'nın bahçesinde ayin yapabilecekleri öğrenildi. Grubun biletle girmesi durumunda ise içeride ayin yapmaları halinde polis, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden talimat bekleyecek. Talimat gelirse grup Ayasofya'dan çıkarılacak.

500 POLİS GÖREV YAPACAK

Polis olay çıkmaması için yarın geniş güvenlik önlemleri alacak. Yaklaşık 500 polis Ayasofya'nın çevresinde önlem alacak. Çevik Kuvvet polisleri grubu çembere alacak. Grubun taşkınlık yapması durumunda ise gözaltı prosedürü işletilecek.

Haberin Devamı

SULTANAHMET CAMİİ DE ÇAMBERE ALINACAK

Çevik Kuvvet, Güvenlik, Terör ve İstihbarat polislerinin görev yapacağı Ayasofya'nın çevresinde sivil polisler de yer alacak. Ayasofya'nın yakınında bulunan Sultanahmet Camii'nden Cuma namazı sonrası çıkan grubun bölgeye gitmesi engellenecek.

Polis Sultanahmet Camii çevresini de çembere alarak iki grubun birbirine yaklaşmasını engelleyecek.

NTV - DHA