Gündem Ayasofya'daki 'tarihi' inşaat iskelesi nihayet söküldü

Ayasofya'daki 'tarihi' inşaat iskelesi nihayet söküldü

Paylaş
Ayasofya'daki 'tarihi' inşaat iskelesi nihayet söküldü

1473 yıllık Ayasofya'daki kubbe altı restorasyonlar için 17 yıl önce kurulan metal iskele nihayet söküldü

Ayasofya Müzesi’nin ana kubbesinin altında 17 yıldır kurulu bulunan 55 metre yüksekliğinde ve 181 ton ağırlığındaki metal iskele, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında söküldü.

Ayasofya Müzesi’nin içinde 17 yıldır bulunan ve 181 ton ağırlığındaki iskelenin son parçaları, düzenlenen basın toplantısında söküldü.

Toplantıda konuşan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, ajans kurulduğunda bu yana özellikle "sur" içindeki tarihi eserlerin restorasyonu konusuna "özel" önem verdiklerini belirtti.

ARTIK DEMİRBAŞ OLMUŞTU!

Ağırlıklı olarak ajansın bütçesini bu konularda kullandıklarını ifade eden Avdagiç, Ayasofya Müzesi yöneticilerinin yönlendirmesiyle, bir takım önemli projelere destek verildiğini kaydetti.

Ayasofya Müzesi ile ilgili yaptıkları projeler arasında, "17 yıldır kurulu bulunan iskelenin sökümünün" ön plana çıktığını dile getiren Avdagiç, şunları söyledi: "Bazılarına göre Ayasofya’nın artık demirbaşı olan bir iskeleydi. Bu iskelenin kurulmasına sebep olan çalışma, ajansımız tarafından tekrar ele alındı. Bu çalışma tamamlanarak iskele söküldü. Her yıl yaklaşık 2-2,5 milyon yabancı turist tarafından ziyaret edilen bu eşsiz yapı, bugünden itibaren yeni yüzüyle ziyaretçilere ilham vermeye devam edecek. Onun dışında Ayasofya’nın içinde devam eden çalışmalarımız var. Çok önemli 8 tane hat levha var. Bunların konservasyonu ve restorasyonu konusunda başlatılan çalışmalar devam ediyor. Çok büyük hatlar olduğu için, yerinden indirmiyoruz. Ayasofya’nın dış cephesinin iyileştirilmesi konusunda da bir takım çalışmalarımız var. Kütüphane ve şadırvanla ilgili proje çalışmasını tamamladık. Anıtlar Kurulunun onayına sunduk."

Avdagiç, Ayasofya’da zemin etüdü de yaptıklarını, müzeyi bir bütün olarak ele alarak, iyileştirme çalışmaları yürüttüklerini vurguladı.

1473 YILLIK BİNA

Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun ise, Ayasofya’nın 1473 yıllık çok tarihi bir bina olduğunu ve bu tarihi binanın zaman içinde yıprandığını, zarar gördüğünü belirtti.

Gördüğü zararların ortadan kaldırılması için, restorasyon faaliyetlerinin sürdürüldüğünü kaydeden Dursun, son dönemde 1847-1849 yılında "serafim meleğinin" restore edilerek, bir kapakla kapatıldığını dile getirdi.

Kapalı olan melek figürünün 2009 yılında yapılan çalışmayla gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Dursun, restorasyon çalışmaları açısından çok önemli ve tarihi bir olay olduğunu vurguladı. Dursun, şöyle konuştu:

MELEK ORTAYA ÇIKTI!

"İskelenin önünü kapatması nedeniyle görülemeyen bu melek tasviri, şu anda bütün açıklığıyla ziyaretçilere kendini göstermektedir. 17 yıl sonra ilk defa bugün 55 metre yüksekliğinde 31 metre çapındaki ana kubbesi meleğiyle beraber ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında restorasyon çalışmaları için 2010 ajansı birçok projeyle Ayasofya’ya katkıda bulunmaya devam etmektedir. İstanbul’un kültür başkenti olması ve ajansın kurulması Ayasofya’ya çok büyük katkılar yapmıştır. Ayasofya bugün 2,5 milyon ziyaretçisiyle dünya müzeleri arasında çok önemli bir noktaya gelmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığının ve diğer kurumların desteğiyle bu başarı elde edilmiştir."

AA