Spor Aydınlar'dan 'altın final' önerisi

Aydınlar'dan 'altın final' önerisi

Paylaş
Aydınlar'dan 'altın final' önerisi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, puan eşitliği halinde 'altın final' yapılabileceğini söyledi

TFF'nin yeni başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Lig TV'de Futbol Gündemi programında Şansal Büyüka'nın sorularını yanıtladı.

"RENKLER DEĞİL İŞ ÖNEMLİ"

Burada renkler değil yapacağı iş önemli. Ben şunu ifade etmek istiyorum hepimiz kendi işimizi yaparız. Futbol Federasyonunu biz yöneteceğiz ama herkesin görüşünü alacağız. Görüşleri aldıktan sonra bir karar vereceğiz. Başkanlar kulüplerini yönetsin biz de futbolu yönetelim onlar kendi işini yapsın biz de kendi işimizi.

"HERKESE AYNI MESAFEDEYİZ"

Süper Lig'de 18 kulüp var onun dışında alt ligler var. Herkes kendisinden temsilci olsun istiyor ama o kadar koltuk yok. 15 tane koltuğumuz var. Hepsinin temsilcisi benim. Hiçbirinin aleyhine yanlışlık yapılmayacaktır. Alınterine saygı duyulacaktır. Saygın bir duruş ortaya koymak istiyoruz. Herkese aynı mesafede olmak istiyoruz.

"KULİSLERİ ENGELLEDİK"

İlk kez 1 gün önce liste açıklayıp otel kulislerini önlemek istedik. Şimdi Önder Bey'le ilgili de sabahleyin Trabzonsporlular'ın salona gelmemesi, verdikleri demeçler, üzerini çizmek gibi demeçler onu rahatsız etti. Çekilmek istedğini söyledi. Ben de saygı duydum. Erdal Bey o an ordaki yönetici arkadaşların tavsiyesiyle oldu. Kendisiyle telefonla konuştum. Kendisi de ben Trabzonsporluyum diyerek kabul etti. Biz de onunla devam ediyoruz.

"İCRAATLERİMİZİ GÖRECEKLER"

Sadri Şener çok medeni bir insan, saydığım saydığım bir insan. Şu anki davranışlarını haksız buluyorum. Biraz tansiyonun düşmesi gerek. Trabzonspor Türk futbolunda önemli bir yere sahip bir kulüp. Trabzon'un temsilcisi benim diğer tüm kulüplerin temsilcisi olduğum gibi.

Bunu icraatlerimizle herkes görecek. Futbol Federasyonu bünyesinde amatörleri temsil eden bir birim yok. Şimdi profesyonel bir birim oluşturacağız.

"KURUMSAL YAPI GELECEK"

Türkiye'de kurumsallaşmış özel şirketler dahi çok az kurum var. Kurumsal bir yapıyı getireceğiz. Mevcut yapının fotoğrafını çekeceğiz. Herkesin görev tanımını yazacağız. Biri ayrılıp biri geldiğinde herkes ne yapacağını bilecek.

Mehmet Akif Bey şu an için Voleybol Federasyonu'nda ama daha önceki yıllarda futbolun içinde olmuş bir insan. Futbol herkesin ilgi alanında olan bir branş aslında. Basketbolla voleybolun içinde olanlar bile iyi bir futbol izleyicisi ve futbolla ilgili görüşleri var.

Melih Gökçek Bey'le dünden önce de bir kaç kez görüşmüştüm. İstanbul'da Ankara'da görüştük. Kongreden bir gün önce yine görüştük. Sonra Yıldırım Demirören beyle birlikte görüştük. Oğlu Ahmet Gökçek Kulüpler Birliği'ne katıldığında görüştük. Dün son noktanın koyulmasıydı.

"GÜRELİ'NİN ÇOK FAYDASI OLACAK"

İşe göre yönetim kurulu üyelerini belirledim. Hüsnü Güreli hem kendi işinde başarılı bir insan hem de geçmiş yıllarda Beşiktaş'ta başkan yardımcılığı yapmış bir insan. Futbol ekonomisini araştıran bir isim. Kendisinden çok faydalanacağız.

Mali konulardan sorumlu isim olacak. İcra kurulunda da olacak. İcra kurulu bir başkan 4 üyeden oluşuyor. Belki 6'ya çıkarabilirim. Ben kendisinden çok faydalacağımızı düşünüyorum. Gerek federasyonun yapılanması gerek futbolun ekonomisi ile ilgili çok faydası olacak.

"ALTIN FİNAL OLABİLİR"

Türkiye Kupası'nda gelirlerin düşmemesi gerek. Ciddi bir televizyon geliri var orada. Statü olarak çok şey var. Devir teslimden sonra iki başkan yardımcısı arkadaşla da konuştuk saha kapama cezasını masaya yatıracağız. Puan eşitliği halinde liglerde acaba tek bir final maçı gibi bir altın final olması heyecanı ve gelirleri de artıracaktır. Dedikoduyu da önleyecektir. Gündemimizde bu var. Yabancı konusu var.

YABANCI STATÜSÜ NE OLACAK?

Dünyadaki modeller var yabancı konusunda. Bizim vizyonumuz ne. Bu konuda bir arama konferansı yapmaı düşünüyorum. Fikir cimnastiği yapıp çıkacak sonuca göre birşey yapalım diyorum. Ben serbeste karşıyım. Ama şunu da gözden kaçırmamak gerek.

Bazı kulüplerde 10'dan fazla oyuncu var. Onları da rahatlatmak gerek. En kötüsü ben şöyle düşünüyorum. Yanlış olabilir, eleştiri gelebilir ama şimdilik düşüncem. Mevcut sistem devam eder, onun üzerindeki yabancı serbest bırakılır. Ama kimin ne olduğu kimin oynayıp oynamayacağı bilinir. Yabancı konusu çok önemli. Enine boyuna tartışmalıyız. Kulüplerin maliyetlerini artıran bir unsur olarak karşımızda olan bir konu. Önümüzdeki sezon lig erken bitecek Avrupa Şampiyonası'ndan dolayı. Daha sonrasında tatil sürelerini değerlendirebiliriz."

"HAKEM HATASI BANA FATURA EDİLEMEZ"

Ben sporun içinde olan bir insanım F.Bahçe'nin voleybol maçlarına gitmeyi düşüneceğim. Fırsat buldukça hafta sonları maçlara gitmek istiyorum. Maçı ben yönetmiyorum. Ben hakem değilim. Hakem hata yapabilir. Yöneticiler de hata yapıyor.

Hakem hatasını kimse bana fatura edemez kim ederse cevabını alır. Az hata olması için elimizden gelen çabayı gösteririz ama hakem bir insan. Davranışlarında kasıt varsa cezasını alır. Hata ile kastı çok net şekilde görmek mümkün.

"NAMOĞLU'NA GÜVENİYORUM"

Yusuf Namoğlu beye MHK'yi verdim işin çok dışında kaldı gibi görünsede çok içinde. Kuruldaki isimler de herkesin güveneceği isimler. Ben onay verdim. Bunu kur işin sorumlusu sensin birşey olursa da işin sorumlusu olarak davranırsın dedik. Onun işine karışmayı çok doğru bulmuyorum.

Ben bu kurulun başındaysam kurumla ilgili herşey hakkında bilgim olmasını isterim. Normal de şunu değiştir dememem gerek ama demem gerekirse de buna dikkat edin derim. Günlük işlerin içine çok girmek istemem. Hakemlerin yüzde yüz arkasında olduğumuz güvenini hakemlere vermemiz gerek.

"YENİ STATLAR YAPACAĞIZ"

Başbakanla yakın geçmişte bir görüşmem oldu. İki sene içinde yeni statlar yapacağız dedi. Gelecek sene UEFA Kongeresi burada esas olarak benim düşüncem Almanya'da 3 milyon Türk yaşıyor. Bunlardan çok Türk futbolcu yetişiyor. Real Madrid'de 3 Türk var. Avrupa Ligleri'nde çok sayıda Türk oyuncu var.

Orada 3 milyondan çıkıyor burada 75 milyondan çıkmıyor. Biz bunun temellerini atacağız. Barcelona'yı inceleyin M. United maçında 8 altyapı oyuncusu vardı. Biz de niye olmuyor bence bu mühendislik. İyi dizayn edilirse olur.

Türkiye'de özellikle belli bölgelerde Karadeniz'de, Kocaeli-Sakarya, başlayarak tüm Türkiye'de standart her yaş grubuna eğitim verilmesi lazım. Bu uzun vadeli bir iş. Temelini atabilirsek ileride Türk futboluna ciddi katkıların olacağını düşünüyorum. Mahmut Özgener yönetiminin yaptığı en iyi işlerden biri şudur; iyi bir inceleme ve araştırma komisyonu var.

"TANMAN MİLLİ TAKIM SORUMLUSU OLACAK"

Futbol Federasyonu'nu yöneten kadronun içinde hiç futbolcu olmaması bana tuhaf geliyor. Burada Cüneyt duruşu ve davranışlarıyla örnek bir insan. Hiç tereddüt etmeden çağırdım o da kabul etti. O da Milli Takımlardan Sorumlu olacak. Cüneyt hiç teknik adam olmadı.

"2012'YE GİDECEĞİZ"

2012'ye gideceğiz inşallah. Milli Takım'da hedefe göre prim olması gerek. Para önemli ama milli formanın daha önemli olduğu hissini vermemiz gerek. Oraya seçilmek ayrıcalık, o formayı taşımak ayrıcalık. Herşey para olmamalı. Onlar kazansın biz para veririz ama bu kadar para vereceğim çık kazan demek bana doğru gelmiyor.

3

Haberin Devamı