Gündem Ayhan Çarkın'ın açıklamaları savcılıkta...

Ayhan Çarkın'ın açıklamaları savcılıkta...

Paylaş
Ayhan Çarkın'ın açıklamaları savcılıkta...

Ayhan Çarkın'ın açıklamaları savcılıkta...

"Susurluk" davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın medyada gündeme gelen açıklamalarıyla ilgili olarak aralarında eski içişleri bakanı Mehmet Ağar ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın da bulunduğu 138 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine gelen avukat Taylan Tanay, geçmişte yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarıyla gündeme gelen "Susurluk" davası hükümlüsü Ayhan Çarkın’ın yanı sıra eski içişleri bakanı Mehmet Ağar, eski bakan Necdet Menzir ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 138 kişinin "şüpheli" olarak yer aldığı dilekçeyi İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali’ye sundu.

Dilekçede, Çarkın’ın açıklamalarında bahsettiği olaylarda hayatını kaybeden 62 kişinin ismi de "maktul" olarak yer aldı.

1993 ile 1997 yılları arasında meydana gelen 24 suç ile örgüt faaliyeti açısından bugünkü tarihten öncesi "silahlı örgüt kurma, yönetme", "silahlı örgüte üye olma", "öldürme", "gasp", "hırsızlık" ve soruşturma sonucunda tespit edilecek diğer suçlar nedeniyle 138 şüpheli hakkında soruşturma başlatılması talep edilen dilekçede, dönemin İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde yürütülen "Susurluk" davasında yargılanan Korkut Eken ve arkadaşlarının yargılanması sonrasında silahlı bir çete bulunduğunun tespit edildiği ve sanıkların cezalandırıldığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

-"OLAYLAR SUSURLUK DAVASIYLA SINIRLI DEĞİL"-

"Mahkemenin kesin hükmüne göre ceza alan sanıkların Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altınok, Abdulgani Kızılkaya, Ziya Badırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ali Fevzi Bir, Yaşar Öz, Haluk Kırcı ve Sami Hoştan ile birlikte çete oluşturduklarının görülebildiği" savunulan dilekçede, karar sonrasında Ayhan Çarkın tarafından gazete ve televizyonlara yapılan açıklamada suç örgütünün eylemlerinin söz konusu dava kapsamında sayılan olaylar ve dava sanıklarıyla sınırlı olmadığının anlaşıldığı kaydedildi.

Ayhan Çarkın’ın 20, 21 ve 22 Mart’ta gazeteler ve televizyonlara yansıyan açıklamalarında "daha önce legal kolluk operasyonu olarak nitelendirilen ve bir kısmı yargılamaya konu yapılarak beraat hükmü verilen olayların esasında kendisinin de mensup olduğu örgütün eylemleri olduğu ve silahlı çatışma adı altında katliam yaptıklarını kabul ettiğini" beyan ettiği belirtilen dilekçede, bu nedenle yeni soruşturma açılmasında zorunluluk bulunduğu ve şüphelilerin tam bir çıkar birliği ve örgütlülük içerisinde bir araya geldiklerinin ve hareket ettiklerinin anlaşıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

-ÇARKIN’A AÇILAN DAVALARIN BERAATLE SONUÇLANMASI-

Ayhan Çarkın’ın katıldığı ve kolluk operasyonu olarak adlandırılan suç fiillerine katılan kişilerin aynı kişiler olduğunun anlaşıldığı, bunun tesadüf olarak değerlendirilmesinin söz konusu olmadığı kaydedilen dilekçede, şöyle denildi:

"1991–1997 yıllarında kolluk operasyonu adı altında yapılan katletmelerin silahlı örgütün faaliyetleri içerisinde bulunduğu kabul edilmedir. Resmi bir ’kolluk yakalaması’ görünümü verilmiş olan ancak silahlı silahsız hiç kimsenin sağ yakalanamadığı bu yargısız infazları fiilen gerçekleştiren polisler, bizzat emir ve komuta makamında bulunan diğer şüpheliler tarafından kurtarılmaktadır. Hatta suç örgütünün eylemlerine ilişkin adli tahkikatı kendileri yürüttükleri için sahte tutanak ve belge tanzim etmekte ve böylece kendileri hakkında dava açılmasını önlemektedirler. Kazara açılan davalarda ise üst düzey örgüt üyeleri tarafından yapılan baskı yahut bu örgütün adli mekanizma içerisindeki uzantıları sayesinde beraat yahut zaman aşımı yoluyla kendilerine cezasızlık güvencesi sağlanmaktadır. Bugün itiraflarda bulunan Ayhan Çarkın’a açılan tüm davaların beraatle sonuçlanması bu açıdan dikkate değerdir."

Haberin Devamı

Bir kısım şüphelinin emekli olmasına rağmen bir kısım şüphelinin halen görevleri başında oldukları, adli ve idari mekanizma içerisindeki etkilerini korudukları belirtilen dilekçede, emniyet müdürlüğü yapan şüphelilerin de bulunması nedeniyle suç örgütü hakkında yapılacak işlemlerde özel soruşturma usullerinin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunduğu ifade edildi.

"Şüpheliler şahsında açılacak soruşturmanın ülke tarihinin en uzun ve en kapsamlı terör etkinliğinin yani halka karşı kontrgerilla, özel harp, özel harekat saldırısının adli hesabının sorulmasının önünü açacağı açıktır" denilen dilekçede, 138 şüpheli hakkında soruşturma açılması ve şüphelilerin cezalandırılması talep edildi.

Haberin Devamı

Bu arada, Çarkın’ın açıklamalarına ilişkin olarak İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali’nin inceleme başlattığı öğrenildi.