Tamer Heper Ayın dördünde öğreneceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Ayın dördünde öğreneceksiniz

1 Mart 2008’de bir ev kiralamıştım. Kira bedeli 1400 TL. Bir yılın sonunda kira 1500 TL oldu, sonra 1550 TL. Bu Mart’ta ne kadar zam yapmalıyım? Evsahibi yeterince zam yapmazsam “Kızım gelecek“ deyip 15 güne beni çıkarırmış, bu mümkün mü? Kendisinin kirada iki dairesi daha var. Alt katta tamirat yaparlarken iki adet duvar karomuzu düşürdüler. Karolar hasarsız elimde çıkarken bu nedenle teminatımı yakar mı? D.D.

Yeni dönemde kiranıza ne kadar zam yapacaksınız? Bunu önceden bilme imkanı yok zira kiranıza TÜİK-ÜFE 12 aylık ortalama kadar zam yapacaksınız. Bunun açılımı şu Türkiye İstatistik Kurumu-Üretici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması. Peki bunu nereden bulacaksınız? Bu rakam her ay ilan edilir. Her ayın üçü akşamı açıklanır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]Siz de ya ayın dördünde yayınlanan gazetelerden veya kullanıyorsanız, internetten TÜİK’in internet sayfasından bulacaksınız. Henüz Mart rakamları açıklanmadığı için ben size veremiyorum ama sanki yüzde 8 veya yüzde 9 civarında bir rakam çıkacak gibi geliyor bana. Peki kızım gelecek diye 15 günde tahliye mümkün mü? Ben henüz rastlamadım. Söylediği ihtiyaç nedeni ile tahliye davası ve ben henüz bir seneden kısa sürene de rastlamadım. Dolayısı ile 15 günde tahliye yok. Hatta her dava da tahliye ile sonuçlanmaz, davanın sonucunda sizin lehinize karar çıkma ihtimali de olur. Dolayısı ile 15 gün diye bu söz abartılmış. Duvardaki birkaç karo düştü ise bunun onarımının büyük bir rakam teşkil ettiğini sanmam ya siz yaptırırsınız veya çıkarken yapıştırma bedeli (ki oldukça düşük bir rakamdır) teminattan düşülür. Yani önemli bir problem olacağını sanmıyorum.

Tam zamanı

Bir akrabamız bakkal dükkanını annemin üzerine gösterdi. Annem şimdi ağır hasta. Öğrendik ki bakkal işletmesi nedeni ile bu yerin Bağ-Kur ve muhtelif borçları varmış. Bu borçtan kurtulmak için ne yapmalıyız? H.E.

Annenizin üzerinde işletmesi görülen bakkal dükkanının bugüne kadar borcu birikti ise bunun çaresi ödemektir. Hem de en kısa zamanda ödemektir ki işlemekte olan faiz devam edip borcun miktarını artırmasın. Üstelik henüz yürürlüğe giren şu torba yasa da sanki sizin için çıkarıldı. Çünkü Bağ-Kur borçları için de birtakım kolaylıklar getiriyor. Bundan istifade edin ve geçmişe ait borçları kapatın. Bu birinci tavsiye. İkinci tavsiye ise bakkal dükkanını kapatın. Yakın akrabanız kendi adına açsın. Böylece gelecekte doğacak borçlardan da kurtulursunuz. Anneniz ağır hasta ise hastalığın türüne bağlı olarak bu işlemleri annenizden alacağınız vekaletname ile yapabileceğiniz gibi şayet akıl sağlığı yerinde değil ise bu halde vasi tayini isteyerek ve mahkemece vasi tayin edildikten sonra vasi sıfatı ile de yapabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder