Tamer Heper Ayıp iki çeşit
HABERİ PAYLAŞ

Ayıp iki çeşit

Haberin Devamı

Bundan üç sene önce bir daire satın aldım. Ancak aldığım günden bu yana benim de diğer daire sahiplerinin de problemi bitmedi. Binada otopark yok, yangın merdiveni yok. Boyalar ve alçılar dökülüyor, sıvalar çok kötü. Bunlara karşı ne yapabiliriz? M.C.

Okuyucum satın aldığı daireden haklı olarak bayağı şikayetçi. Ancak şikayetini ikiye ayırmam lazım. Birincisi, otopark ve yangın merdiveni olmayışı. Bu eksiklikler acaba projede var da binada mı yok, yoksa zaten projesinde de yok mu? Şayet projesinde yok ise ortada hukuki bir problem de yok. Projede var da binada yapılmadı ise ortada bir açık ayıp var.

[[HAFTAYA]]

Açık ayıp, ilk bakışta görülebilecek ayıptır ki bunun için hukuki girişimde bulunulacak ise bunun süresi otuz gündür. Siz üç senedir oturuyorsunuz, tüketici olarak bu noktadan, müteahhide müracaat hakkınızı kaybettiniz. Bir de olayınızda sıvalar, alçılar ve boyaların hali var. Bunlar, bir bakışta görülecek eksiklik veya ayıp değil. Bunlar ancak kullanmakla ortaya çıkan ayıplar. Buna da gizli ayıp deniliyor. Gizli ayıplar için, ayıp ortaya çıktığında müteahhide başvurmak gerekir. Başvuruda ya satış bedelinde indirim talep edilir veya ayıbın giderilmesi için gerekli meblağ tazminat olarak istenir. Bazı hallerde sözleşmenin feshi ile satış bedelinin iadesi de talep edilebilir ama bu çoğunlukla meskenlerde talep edilmiyor, araçlarda ve elektronik eşyada bu taleple karşılaşılıyor. Şayet tazminat talep etmeyi düşünürseniz, dairenizdeki ayıplar için dairenize yapılacak masraf kadar, ortak alanlara yapılacak masraf için, ortak alana yapılacak masrafın arsa payınıza düşen kısmı kadar tazminat talep edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder