Siyaset Aytaç Durak aday olmayacak
Paylaş
Aytaç Durak aday olmayacak

İçişleri Bakanlığınca hakkındaki soruşturma kapsamında Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, milletvekili aday adayı olmayacağını açıkladı.

Durak, yazılı açıklamasında, "İstifa etmeyeceğim, milletvekili olup dokunulmazlık zırhı istemiyorum. Adanalı bana başkanlık görevi vermiştir.

Gizleyeceğim işi yapmadım, yaptığım işi gizlemedim, açığım yok. Dokunulmazlık zırhına ihtiyaç duymuyorum" ifadelerine yer verdi.

Durak, bakanlığın, kendisini soruşturmaların selameti için 2 ay süreyle geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını; ancak, aradan bir yıl geçtiğini, geçici uzaklaştırmanın kalıcı hale gelmesinin hukuka ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. Durak, şunları kaydetti: "Anayasamızın 127. maddesi ’belediye başkanları 5 yıllığına seçilir’ der. İstifa, ölüm ve yargı kararı olmadan hiçbir başkanı kimse görevden alamaz.

Anayasayı değiştirmeden, TBMM dahi hiçbir başkanın 5 yıllık görev süresini kısaltamaz. Geçici uzaklaştırmanın kalıcı hale getirilmesi hukuka ve anayasamızı aykırıdır.

Diğer taraftan, deneyimli siyasetçi ve devlet adamı Abdülkadir Aksu, Bursa’da AK Parti İl Başkanları toplantısında, seçilmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin önlerinde daha 3 yıllık görev süreleri olduğunu hatırlattı.

Sayın Aksu, bu nedenle belediye başkanlarının istifa edip aday olmamaları gerektiğini, çünkü asillerin yerine gelen vekillerin esas başkanların yerini dolduramadığından bahisle, ’Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın yerine gelen vekilin, asilin yerini dolduramadığını’ belirtmiştir.

Adanalıların, demokrasi gereği seçtikleri belediye başkanlarının iadesini beklemeleri en doğal haklarıdır. Yargı veya hükümetin, Adanalıların seçtikleri belediye başkanını, yani beni en kısa sürede görevime iade edeceklerine inanıyorum."

Haberin Devamı