Gündem Aytaç Yalman tanık olarak dinlenecek

Aytaç Yalman tanık olarak dinlenecek

Paylaş
Aytaç Yalman tanık olarak dinlenecek

'Hayata Dönüş' operasyonuna ilişkin 39 askerin yargılandığı davada mahkeme, dönemin Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi

Hayata Dönüş Davası’nda mahkeme, dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, dönemin İl Jandarma Komutanı İbrahim Tüysüz, emekli tümgeneral Osman Özbek, dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, Burhan Ergin, Mehmet Ay, Kubilay Aktaş, Mehmet Polat, Hasan Sağlam ve dönemin Bayrampaşa Cezaevi 1. ve 2. müdürlerinin tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

9 Aralık 2000’de Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerinde düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan ’Hayata Dönüş’ operasyonuna ilişkin 35’i er 39 askerin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz 16 sanık ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen emekli Jandarma Binbaşı Zeki Bingöl’ün, belirtilen adreste bulunamadığı için zorla getirilme kararına ilişkin tebligatın döndüğünü kaydetti.

DÖNEMİN SAVCISI ÜNALAN’IN İFADESİ OKUNDU


Başkan Özdal, dönemin Bayrampaşa Cezaevi savcısı Fikret Ünalan’ın tanık olarak alınan ifadesini okudu. Ünalan’ın ifadesinde "Türkiye’nin 19 ayrı ilinde 20 cezaevine aynı gün, tarihte ve zamanda operasyon düzenlendi. Müdahalenin olduğu sırada ve ertesi gün cezaevine girmedim. Müdahaleden 2 gün sonra cezaevine geldiğimde görevli Jandarma Yüzbaşı Zeki Bingöl düzenledikleri tutanağı imzalamamızı istedi. Ben de bizim hukukçu olduğumuzu, görmediğimiz ve içinde yaşamadığımız bir belgeyi imzalamamızın mümkün olmadığını belirttim. Tutanaklara, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ile benim dışımda bildiğim kadarıyla imza atmayan yoktu. Bu nedenle gazetelere manşet olduğumuzu hatırlıyorum. Kaldı ki o tarihte jandarmanın düzenlediği tutanağa imza atmamanın ne kadar yürek istediğini takdirinize bırakıyorum" dediği belirtildi.

VİDEO KAYITLARI İSTENDİ

Taleplere ilişkin ara kararları açıklayan heyet, tanık Zeki Bingöl’ün adresinin tespit edilip duruşmaya çağrılmasına ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Jandarma GenelKomutanlığı İdari, Mali İşler ve Personel daire başkanlıklarına operasyona ilişkin video kayıtları ile diğer belgelerin gönderilmesi için yazı yazılmasını karara bağladı.

YALMAN TANIK OLARAK DİNLENECEK

Mahkeme heyeti, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman, dönemin İl Jandarma Komutanı İbrahim Tüysüz, emekli tümgeneral Osman Özbek, dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, Burhan Ergin, Mehmet Ay, Kubilay Aktaş, Mehmet Polat Hasan Sağlam ve dönemin Bayrampaşa Cezaevi 1. ve 2. müdürlerinin müşteki avukatlarının talebi doğrultusunda tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Mahkeme tanıkların adreslerinin belirlenmesinin ardında da duruşma gününü bildiren çağrı kağıtlarının gönderilmesine hükmetti. Mahkeme, dönemin Bayrampaşa Cezaevi 1. ve 2. müdürlerinin kimler olduğunun belirlenmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

BALYOZ’DA DA TANIKLIĞI TALEP EDİLMİŞTİ


Karara bağlanan Balyoz davasında da bazı sanıklar ve avukatları dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesini istemişti. Ancak davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi talebi reddetmişti.

ENGİN HOŞ VEFAT ETMİŞTİ

Öte yandan, Mahkeme dönemin İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş’un da dinlenilmesine karar vermiş ancak Hoş, 14 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Cem TURSUN / İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı