Cumartesi Postası Az bilinen ViNTAGE adresleri

Az bilinen ViNTAGE adresleri

Paylaş
Az bilinen ViNTAGE adresleri

Vintage; geçmiş döneme ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlara verilen isim... Son yıllarda farklı giyinmek ya da görünmek isteyenlerin tercih ettiği vintage butiklerin sayısı ciddi oranda arttı. Vintage ürünler kapışılıyor

ÖZGÜR KÖYLÜ

ozgur.koylu@posya.com.tr

50’lerden kalma elbiseler, 1960’ların modasını yansıtan gözlükler, nostalji kokan bir kılıfla kaplanmış eski bir koltuk... “Vintage” deyince akla gelen butikleri ziyaret ettik... Hoş bir tesadüf; üç butikten ikisinin sahipleri kardeş çıktı...

İki kız kardeşin hayali; Mariposa

İstanbul-Cihangir’deki Mariposa (kelebek) iki kız kardeşin yıllardır hayalini kurduğu bir vintage butik. Didem Arayıcı ve Banu Öneş’in ailesi, iki kardeşin doğum günü kıyafetlerini, dedelerinin kostümlerini, porselenleri, gece elbiselerini, şapkaları hep ipek bohçalar içinde saklar dururmuş. Yurt dışında okuyan Didem Hanım da ‘genetik miras’a sahip çıkmış, bit pazarlarından, ara sokaklarda satılan antikalardan kopamamış. Didem Arayıcı ve Banu Öneş, 2007’de 4 ortakla kurmuşlar Mariposa’yı.

Sonunda iki kardeş kalmışlar. Didem Arayıcı “Çocukluğumdan beri porselenler, antika parçalar biriktirirdim. Filmlerdeki kostümler, dekorlar da beni çok etkilerdi. Hep ev dekorasyonu ile ilgili bir yer açmak isterdim. Mariposa böyle kuruldu” diyor. Vintage butikte antikalar, lambaderler, küçük fincanlar, porselenler var. Ayrıca koltuklar göze çarpıyor.

Tasarımdan sorumlu olan Banu Öneş ise geçmişin modasını yansıtan elbiseler tasarlıyor, dikiyor ve satıyor. Mariposa’da daha çok 30-40-50’li yılların ürünleri bulunuyor. Fiyat aralığı ise hayli geniş: 10-950 TL... Kapısından girdiğinizde geçmişe yolculuğu başlatan Mariposa’nın ünü kısa zamanda duyulmuş. Didem Hanım ve Banu Hanım, şimdi reklam ve dizilere kostüm veriyorlar. Ayrıca Atölye Mariposa, nisan ayının ilk haftasında Teşvikiye’de bir şube açacak.

Gözlük tutkusu aileden miras

İletişim Bilimleri Uzmanı Dr. Hakan San aslında gözlük gurusu ve koleksiyoneri. Aileden gözlükçü. Şöyle ki; Hakan San’ın babası Mehmet San, Türkiye’nin ilk gözlükçülerinden. Annesi de öyle. Hakan San ve ablası Harika’nın da gözlükçülük diplomaları var. Mehmet Bey beğendiği ünlü markaların zor bulunan ürünlerini ve farklı tasarımları toplamış.

Bu koleksiyon aşkı Hakan San’a bulaşmış. 2 yıl önce de iki kardeş gözlükleri sergilemeye karar vermişler. 500’den fazla ürünün sergilenip satıldığı yer, İstanbul-Galata’daki Building. Building’in ön tarafı kafe, arka tarafı ise tasarımcıların kıyafet ve ayakkabılarının satıldığı bir butik. Hakan San öyle her vintage gözlüğü beğenmiyor.

ugün vintage diye satılan gözlüklerin 1980’lerde takılanlar olduğunu söylüyor ve “Yurt içinden ve dışından kullanılmamış vintage gözlükleri yeniliyor, sergiliyor, satıyorum. Klasikten hoşlanmam. Koleksiyona katacağım gözlük az bulunan ve çok enteresan bir model olmalı. Marka takıntım da yok; bazen markası belli olmayan vintage gözlüklerin de tasarımına hayran kalıyorum. Bu gözlüklerin çoğu el yapımı ve önemli olan da ilk el olması” diyor.

Hobileri işleri oldu

Saba Kuseyrioğlu Londra’da moda üzerine eğitim almış. Kardeşi Verda Kuseyrioğlu ise işletme okumuş. Kardeşler, çok değil, bir yıl önce reklam sektöründe çalışıyorlardı. Yaptıkları işleri bırakıp vintage ürünler satan Matchbox’ı açtılar. İstanbul-Cihangir’deki Matchbox, iki kızkardeşin vintage’a olan merakının somut göstergesi niteliğinde.

Kuseyrioğlu’nun vintage sevgisi şimdi onlara para kazandırıyor. İki kardeş 2-3 ayda bir seyahat ediyor, Londra, Amerika ve Paris’ten vintage ürünleri tek tek topluyorlar. Mağazadaki ürünler 2-3 haftada bir yenileniyor.

Fiyatlar 30-200 TL

Mağazada, şapkadan ayakkabıya, tişörtten pullu-payetli gece elbiselerine kadar her şey var. İlk dikkati çeken, 60-70’lerin elbiseleri, vintage gözlükler... Fiyatlar el yakmıyor. 30-40 TL’ye takılar, 100-200 TL’ye şık gece elbiseleri var. Çok özel ve zor bulunan bir ürünün etiket fiyatı da 300 TL. İki kardeş, satmaya kıyamadıkları parçaları kendilerine ayırıyor.

16-17 yaş grubu akranlarından farklı olabilmek için Matchbox’ı tercih ediyor. Modern kıyafetlerini vintage kemer ya da ayakkabı ile kombinliyorlar. 20-40 yaş arası grup ise vintage ruhunu seviyor, dönemin özelliklerini taşıyan giysilerden hoşlanıyor. Mağazanın ünlü müşterileri arasında ‘Adını Feriha Koydum’ dizisinin ‘Feriha’sı Hazal Kaya ve şarkıcı Atiye var.

(26.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı