Prof. Dr. Derin Kösebay Azalan hormonların sucu
HABERİ PAYLAŞ

Azalan hormonların sucu

Menopoz döneminde kadınların en çok yakındığı şikayetlerin başında ter ve ateş basması var. Vajinada meydana gelen kuruluk yüzünden de cinsel ilişki sorun haline gelebiliyor. Olanların suçlusu menopoza girince azalan hormonlar

[[HAFTAYA]]

Sürekli ateş basıyor

52 yaşındayım, Üç yıl önce menopoza girdim. Ateş, ter ve sıkıntı problemim var. Ailem durumuma çok üzülüyor. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, size bir kadın doğum uzmanına gitmenizi öneririm... Doktorunuzun yapacağı muayene, vajinal smear ve çektireceği mamografi (40 yaşından sonra her kadının yılda bir çektirmesi gereken meme röntgeni) ve isteyeceği kan tahlillerinden sonra yumurtalıklardan çıkan hormonları çok küçük dozlarda kullanmanızı isteyebilir. Eğer kullanmanızda bir sakınca yoksa bu hormonlar cildinizin bozulmasını, vajinanın kısalması ve kuruluğun oluşmasını önleyecek, uyku düzensizliğinizi ortadan kaldıracak. Ateş basmaları ve terlermeler geçecek, kemiklerde osteoporozun oluşması engellenecek özetle kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Hormon dışında bu başarılı sonuçları almak için yürüyüş yapmanız ve dengeli beslenmeniz de gerekiyor.

Haberin Devamı

Menopoz cinsel isteği yok eder mi?

46 yaşındayım, evliyim ama menopoza girdim. Hiç zevk alamıyorum. Menopoz cinsellik arzuyu yok ediyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, cinsel isteksizlik menopozda mutlaka olması gerekli bir durum değildir. Ama hormonların azalması ciltte olduğu gibi vajinada da kuruluğa neden olur. Bu durum ilişkiyi zorlaştırır hatta ağrılı hale getirerek sonuçta isteksizliğe neden olur. Cinsel hazzın oluşmasını etkiliyen o kadar çok faktör var ki bu sadece hormonlara da bağlanamaz. Ama bu konuda da yapılabilecek birçok şey olduğunu belirtmeliyim.

15 günde 2 kez adet gördüm

Adet düzensizliği yaşıyorum. Bu yüzden doktorum bana doğum kontrol hapı kullanmamı önerdi. 1 ay kullandım. Sonra yan etkilerinden dolayı bir başkasına geçtim. İlacı kullanmaya başladım ama son 4 gün içmeyi unuttum ve 15 gün arayla 2 kere adet gördüm. Şimdi ilacı kullanmaya devam etmem gerekiyor mu? Kaldığım yerden mi başlayacağım yoksa 7 gün ara verip öyle mi yeniden ilacı içmeye başlamalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu tip ilaçlar mümkün olduğu kadar düzgün kullanılmalı. Kanama ilaca 4 gün ara verdiğiniz için olmuş. İlaca devam edebilirsiniz ama doktor muayenesinden de geçmeniz gerekiyor. Hiç akla gelmeyen bir durum olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder