Ekonomi Azarov: Krizden çıkış epey uzak görünüyor

Azarov: Krizden çıkış epey uzak görünüyor

Paylaş
Azarov: Krizden çıkış epey uzak görünüyor

Azarov: Krizden çıkış epey uzak görünüyor

Ukrayna Başbakanı Mikola Yanoiç Azarov, "Gıda maddelerindeki fiyat artışı, enerji fiyatlarının artışı, altının görülmemiş fiyat artışı... Bunların hepsi bizlerin bu krizden çıkışa epey uzak olduğumuzu gösteriyor. Alınmış olunan tedbirler zannediyorum yeteri kadar uygun değildi. Dolayısıyla bu tedbirler üzerine daha devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Azarov, Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı (TÜGAV) ve İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen Değişim Liderleri Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, zirveye katılmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın büyük bir değişim süreci içinde olduğunu, ülkesinde köklü reformlar gerçekleştirildiğini anlatan Azarov, "Bizim için çok önemli, burada bilim adamlarının, siyaset adamlarının görüşünü öğrenmek ve süreçlerin hangi istikamette geliştiğini görmek, dünyamızın ne yöne gittiğini görmek, ülkelerimizin seyrini görmek bizi ilgilendirmektedir" diye konuştu.

Dünyanın, evrenin çok genç sayıldığını belirten Azarov, Japonya’da meydana gelen depremin dünyanın dikkatini buraya kilitlediğini ifade etti. Azarov, "Biz Çernobil kazasını yaşadık ve Japonya halkının bugün yüz yüze olduğu durumu anlıyoruz ve bu konuda kaygılarını, acılarını paylaşıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Küresel krize değinen Azarov, ABD’de Lehman Brothers’ın iflasının bir bakıma "tsunami etkisi yarattığını" ve "dünyada bütün finans sistemini dalgalara boğduğunu" dile getirerek, ülkelerin bu krizden çıkmak için 2008-2009 yıllarında ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

"KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNDEKİ OLAYLAR BELKİ DE BU DÜNYADAKİ KÜRESEL SÜREÇLERİN NETİCESİYDİ"-

Ukrayna Başbakanı Azarov, "Bu krizden nasıl istikrarlı bir şekilde çıkabiliriz? Gıda maddelerindeki fiyat artışı, enerji fiyatlarının artışı, altının görülmemiş fiyat artışı... Bunların hepsi bizlerin bu krizden çıkışa epey uzak olduğumuzu gösteriyor. Alınmış olunan tedbirler zannediyorum yeteri kadar uygun değildi. Dolayısıyla bu tedbirler üzerine daha devam edeceğiz. Kuzey Afrika ülkelerindeki olaylar belki de bu dünyadaki küresel süreçlerin neticesiydi" şeklinde konuştu.

Ülkesindeki gelişmelere de değinen Azarov, çok derin transformasyonlar gerçekleştirdiklerini, vergi reformu başlattıklarını, bunun sonucunda birçok vergi oranının düşürüleceğini, dolayısıyla bütçe gelirlerinin azalacağını anlattı. Azarov, parlamentoda emeklilik reformunun gözden geçirildiğini, bunun son derece sancılı bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Sosyal yönden tehlikeli bir reform. Ama gerekli bir reform. Çünkü emeklilik fonunda müthiş bir açığımız var" dedi.

Haberin Devamı

Sağlık ve eğitim alanında yapmaları gereken bir dizi reformlar bulunduğunu da ifade eden Azarov, bütün reformların istikrar gerektirdiğini söyledi. Azarov, "Ülkede istikrarı böylesine değişimleri gerçekleştirirken nasıl sağlarız? Çok önemli konulardan biri doğru reçete bulmaktır. Ne yapılması gerektiğini bilmek yeterli değil. Bu değişimleri fiilen gerçekleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Ukrayna’nın bu yıl bağımsızlığının 20. yıl dönümünü kutladığını anımsatan Azarov, son derece zorlu bir yolu aştıklarını, Ukrayna’nın yüzlerce yıldır kendi devletine sahip olmadığını, günümüzde Ukrayna’nın büyük, ciddi ve dünyada hatırı sayılır bir ülke olduğunu söyledi.

-"TÜRKİYE’NİN NASIL GELİŞTİĞİNE BAKIYORUZ"-

Mikola Yanoiç Azarov, son zamanlarda Türkiye ile ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini ifade ederek, halkların refahını artırma hedefini gerçekleştirmek için tereddütsüz bir şekilde yola devam ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Azarov, "Devlet Bakanınız (Hayati Yazıcı) bahsetti, ’Türkiye’de muhtaç insan olmadığını’ söyledi. Bizde de çok muhtaç insan bulunmamaktadır. Geçen yıl GSYH yüzde 4 arttı ve önümüzdeki 10 yıllık gelişme sürecinde yüzde 7-10 arasında bir artış hedefliyoruz. 10 yılı aştıktan sonra vatandaşlarımızın yaşam seviyesi bariz bir şekilde iyileşecektir. Birçok altyapı projesini gerçekleştirebileceğiz" şeklinde konuştu.
Ülkesinde yeni cumhurbaşkanının, yeni ekibin göreve gelmesiyle Ukrayna’nın komşularıyla dostane ilişkiler geliştirmeye başladığını dile getiren Azarov, Avrupa entegrasyonuna doğru gittiklerini söyledi. Azarov, "Bunun anlamı; Türkiye’nin nasıl geliştiğine bakıyoruz. Çin’in, Hindistan’ın, Rusya’nın nasıl geliştiğine de bakıyoruz, örnek alıyoruz. Bizler ticari ilişkilerimizi bütün dünya ülkeleri ile geliştirmeye çalışıyoruz. Arzu eden herkese kapımız açık" dedi.

Eylül 2010’da Ukrayna’nın, enerji topluluğuna dahil olduğunu, bu kapsamda Ukrayna’nın, AB ile enerji sektöründe bir birlik içine dahil edildiğini hatırlatan Azarov, geçen yıl kasım ayında eylem planı konusunda mutabakata vardıklarını, şu anda serbest ticaret bölgesi oluşturma konusunda görüşmeler yaptıklarını, görüşmelerin çok zorlu geçtiğini, ancak bu konuda iradeleri bulunduğunu ve görüşmeleri sonuna kadar götürme azminde olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Azarov, "Türkiye ile de benzer görüşmelerimiz var. Kanaatime göre, şu anda bu hedeflere ulaşmada son derece yakın noktada bulunuyoruz" dedi.

Çernobil kazasının 25. yıl dönümü nedeniyle bu yılın nisan ayında Kiev’de uluslararası konferans düzenleneceğini, nükleer enerji güvenliği alanında bunun önemli bir çalışma olacağını vurgulayan Azarov, konuşmasını, "Dünyamız değişmekte ve bizleri de değiştirmektedir. Biz her şeyi değiştiremeyecek durumda değiliz. Bu konuda çaba, karşılıklı saygı, hoşgörü, anlayış, birlikte çalışma iradesi gerekiyor. Memnuniyetle belirteyim ki bu irade var. Demek ki dünyamız iyiye doğru gelişecektir" şeklinde tamamladı.