Ekonomi Azeri gazında anlaşma

Azeri gazında anlaşma

Paylaş
Azeri gazında anlaşma

Türkiye ve Azerbaycan arasında doğal gaz satışı ve taşınmasına ilişkin deklarasyon ile Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışı ve taşınmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı

İki ülkenin Enerji Bakanları imzayı atarken, Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de salonda hazır bulundu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev anlaşmayla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Fiyat konusunda mutabık kaldıklarını ancak fiyatı basına açıklamayacaklarını söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, bu yöndeki sorular üzerine, “Uluslararası anlaşmalarda gizlilik ilkesi vardır.

Azerbaycan’ın başka bir ülkeye kaç paraya gaz satacağını bilemeyiz. Bir gizlilik anlaşmasına uyuyoruz. Piyasa koşullarında hem Azeri kardeşlerimizin menfaatlerine, hem de Türkiye’nin piyasa şartlarında gaz almasını sağlayacak bir fiyattır" şeklinde konuştu.

Yıldız, 2016 yılından itibaren de Şah 2 projesinin devreye gireceğini açıkladı Yıldız, bu anlaşmayla Türkiye’nin PETKİM'le birlikte pazarlama hakkı kazandığını, 3. ülkelere de gaz satışı hakkı doğacağını belirtti.

Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattını işleten şirkete bazı yeni imkanlar tanınacağını açıklayan Yıldız, Nahcivan’a da enerji transferi sağlanacağını belirtti.

Azerbaycan Enerji Bakanı Nagit Aliyev de, bugün tarihi bir olay yaşandığını söyleyerek, Türkiye’nin Azerbaycan gazına geçiş imkanı sağlayarak hem kendi ekonomisine hem de Azerbaycan’a büyük katkı sağladığını söyledi.

Haberin Devamı